Sára, Márió
2 °C
6 °C

Bővült a forgalmazható és fogyasztható paprikatermékek listája

2004.10.31. 17:34
Újabb fűszerpaprika őrlemények forgalmazását hagyta jóvá az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Szombatig az áruházláncok hat százalékában forgalmaztak olyan termékeket, amelyeket még nem minősített fogyaszthatóvá a tisztiorvosi szolgálat.
Újabb paprikatermékeket nyilvánított forgalmazhatónak és felhasználhatónak vasárnap az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ); a vizsgált termékek e napi, interneten közzé tett listáján huszonnégy új tétel szerepel.

A honlapon négy nap vizsgált termékeinek felsorolása olvasható. Az összegzésben a készítmények mellett a gyártó neve és a szavatosság lejártának dátuma is szerepel. A kormány szerdán döntött arról, hogy csütörtöktől az összes paprikakészítményt kitiltja az üzletek polcairól.

Rácz Jenő egészségügyi miniszter azzal indokolta a tilalmat, hogy három fűszerforgalmazó cég - a Kalocsai Fűszerpaprika Rt., a Szegedi Fűszerpaprika Rt., valamint a Sükösdi Házi Pirospaprika Kft. - termékeiben az aflatoxin, egy mérgező anyag mennyisége meghaladja a megengedett szintet.

"Az előző év kis pirospaprika termése miatt a magyar gyártók külföldről vásároltak olyan pirospaprikát, melynek őrleményét készítményeikbe bekeverték. A kimutatott aflatoxin a magyar éghajlaton nem képződik, ezért egyértelmű, hogy külföldről származó paprikából került a forgalmazott termékekbe" - olvasható az egészségügyi tárca honlapján.

A rendőrség visszaélés ártalmas közfogyasztású cikkel bűntettének megalapozott gyanúja, továbbá fogyasztók megtévesztésének vétsége miatt ismeretlen tettes ellen folytat eljárást. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FvF) csütörtökön és pénteken végzett ellenőrzései során a 2.323, többségében kiskereskedelmi egység csupán 8 százalékánál fordult elő a forgalomból átmenetileg kitiltott fűszerpaprika.

A felügyelőség szombati közlése szerint az ellenőrzött áruházláncok 6 százalékában tapasztaltak szabálytalanságot. Vas megyében és a fővárosban összesen 11, illetve 10 kifogásolt vendéglátó egység volt, míg a gyermekélelmezés esetében 222 vizsgált konyhából 13-ban kellett intézkedni.