Emőke
-4 °C
9 °C

A gyártók szerint csak tévedésből került import a hazai paprikába

2004.10.27. 21:07
A cégek néhány tonna import paprikáról beszélnek, szakértők szerint mégis csak tavaly 955 tonna import paprika érkezett Magyarországra. A külföldi paprikát leginkább a szegényebbek és a húsfeldolgozók veszik.
"Csak tévedésből kerülhetett import termék a magyarként jelölt fűszerpaprikába" - mondta az Indexnek Bartos András, a Szegedi Fűszerpaprika Rt. vezérigazgatója. Tájékoztatása szerint a cég mindössze néhány tíz tonna fűszerpaprikát importált Peruból, amit azért forgalmaztak önálló, a magyarnál 20-30 százalékkal olcsóbb termékként, mert a vásárlók egy része keresi a rosszabb minőségű, de olcsóbb terméket. A cég egyébként a Bartos András által három-négyezer tonnásra becsült hazai fűszerpaprika piacon hatszáz tonna hazai termékkel van jelen.

Paprika, az egészséges, természetes élvezeti fűszer
Szegedi Fűszerpaprika Rt.
"A paprika hatóanyaga a capsaicin napjainkban a hólyag fiziológiájának kutatásában és az urológia klinikai gyakorlatában az érdeklődés homlokterébe került. Intravesicalis alkalmazása a neurogén hólyag kezelésében új reménysugár: detrusor hiperreflexia eseteiben növelni képes apuátását, enyhíti vagy csökkenti az inkonintenciát, gátolja a reflex micturitióval járó kellemetlenségeket.

A Szegedi Paprika Rt. termékei, melyeket a 2002 óta működő ISO 9001:2000 minőségirányítási , ill. HACCP élelmiszerbiztonsági rendszereknek köszönhetően állandó garantált minőségben állítunk elő, egyaránt jelen vannak a hazai és a külföldi piacokon."

Sükösdi Házi Pirospaprika Kft.
"A Sükösdi Házi Piros Paprika Kft.-t ma már aligha kell bemutatnunk olvasóinknak. A társaság termékei az elmúlt években egyre kedveltebbé és keresettebbé váltak. Paprikaőrleményeik, fűszerkeverékeik és ételízesítőik népszerűsége folyamatosan növekszik, ami nagymértékben köszönhető annak, hogy segítségükkel nemcsak gyorsan, kényelmesen és ízletesen varázsolhatók az asztalra a házias, hagyományos magyar ízek, hanem egészségesen is.

Fontos tudni, hogy a Házi Piros Paprika Kft. a termékeiben lévő alapanyagok minőségét úgy tudja garantálni, hogy közvetlen szerződéses viszonyban állnak a termesztőkkel, így lehetőség van a minőség folyamatos ellenőrzésére. Emellett a teljes gyártási vertikum is a társaság üzemegységeiben történik, és az esztétikus csomagolás is a kft feladata. Így kerülhetnek a fogyasztók asztalára az egyenletesen magas minőségű, jellegzetes illatú és összetételű termékek segítségével kellemes, harmonikus ízű ételek."

Kalocsai Fűszerpaprika Rt.
"A Kalocsai paprika méltán vált Magyarországon és a világ számos országában a gasztronómia, a világhírű magyar konyhaművészet nélkülözhetetlen részévé. Kiváló színe, íze, aromája, fűszerező hatása emeli a természetes élvezeti fűszerek sorába. Nélküle elképzelhetetlenek a pikáns magyaros ételek: a "gulyás", a "pörkölt", a "halászlé". A fűszerpaprika "a királyok fűszere - a fűszerek királya", a legjellegzetesebb magyar fűszer, a gasztronómia nélkülözhetetlen kelléke, kivételes "hungaricum". A magyar, ezen belül a kalocsai paprika minőségben világhírű, egyben egyik világelső."

A cégvezető egyelőre nem tudott az ügy lehetséges következményeiről, annak az exportra gyakorolt várható hatásáról nyilatkozni. "Kínos és kellemetlen ez a történet" - hangsúlyozta Bartos András, ugyanakkor véleménye szerint a forgalomban lévő termékek elenyésző része tartalmazhat méreganyagot.

2000 tonna import érkezett az elmúlt három évben

Csak tavaly 955 tonna import paprika érkezett Magyarországra, ismereteink szerint ezt nem teljes körűen vizsgálták sem aflatoxinra, sem a hasonlóan veszélyes ochratoxinra - jelentette ki az Indexnek Lakatos Lajos, a magyar piac negyven százalékát, a világ exportjának négy százalékát biztosító Kalocsai Fűszerpaprika Rt. vezérigazgatója. Tájékoztatása szerint a dél-európai illetve dél-amerikai országokban termelt fűszernövények biztosan tartalmazzák mindkét anyagot, a kérdés csak az lehet, hogy a Magyarországon az aflatoxinra vonatkozó határmennyiséget elérő, vagy az alatt maradó mértékben.

Lakatos Lajos hangsúlyozta: cégük világviszonylatban is meghatározó szereplője a fűszerpaprika piacnak, 2003-ig kizárólag hazai paprikából állítottak elő fűszert. Először 2003 decemberében importáltak, negyven tonnát, az idei behozataluk várhatóan nyolcvan tonna körül alakul. Ezt a mennyiséget azonban 2000 tonnás exporthoz és az 1000 tonna mennyiségű itthon forgalmazott fűszerhez mérten kell kezelni - tette hozzá.

A szakember szerint több oka van annak, hogy Magyarországon az elmúlt években jelentős volt a behozatal, a statisztikák szerint az utóbbi három évben 2000 tonna fűszerpaprika érkezett Magyarországra. Egyrészt az olcsóbb termékeket a fogyasztók is keresik, másrészt ára miatt a húsipar is évek óta részben külföldi fűszert használ. Tény ugyanakkor az is, hogy az idei évben több gyártó is keverte a magyar fűszerpaprikaként forgalmazott termékeket, mert az elmúlt év termése színében nem volt megfelelő, sőt 30 éve a legkevesebb termett Magyarországon.

Nehéz helyzetbe hozzák a hazai feldolgozóipart - mondta Lakatos Lajos az Index azon kérdésére, milyen következménye lehet az ügynek. Szerinte annak ellenére, hogy a hivatalos közlésekben egyelőre csak a három legnagyobb hazai cég szerepel, a probléma mindenkit érint, aki import terméket hozott be az országba, márpedig az import mennyisége alapján aligha lehet bárki is kivétel. Ugyanakkor úgy látja, a külföldi megrendelők az évtizedek óta garantált legjobb minőségnek köszönhetően bíznak a magyar paprikában, így cége exportja nem kerül veszélybe.

Csak a színe végett

A szebb szín érdekében került a mérget is tartalmazó brazil importpaprika a hazai termékekbe, mondta az Indexnek Biacs Péter, az Országos Élelmiszerbiztonsági Hivatal főigazgatója. A fűszerpaprika gyártása során a leszedett terméket szárítva tárolják, de nem őrlik meg, mert az őrlés után csak hat hónapig tartja eredeti szín- és ízvilágát. Ugyanakkor hosszabb tároláskor a csőként vagy bogyóként szárítva tartott növények színe is megkopik. Ezért hoztak be egyes gyártók Dél-Amerikából egy Magyarországon ismeretlen típusú fűszerpaprikát, amelynek eredeti színe nem is vörös, hanem feketés-lilás, így sötétíti a megfakuló hazai terméket.

Biacs Péter egyelőre nem tudott választ adni az Indexnek arra a kérdésre, hogy összesen hány gyártó mekkora mennyiségű termékét ellenőrzik majd, így egyelőre azt sem lehet tudni, hogy az egyébként az ÁNTSZ által végzett vizsgálatok mennyi időt vesznek igénybe. A főigazgató ugyanakkor elmondta, hogy eddig három cég, a Szegedi Fűszerpaprika Rt., a Kalocsai Fűszerpaprika Rt. és a Sükösdi Házi Pirospaprika Kft. keveredett gyanúba. Ezek ellen a cégek ellen a fogyasztóvédelmi felügyelőség már most eljárást indít azért, mert nem jelezték termékeiken, hogy azok nem kizárólag eredetvédett hazai fűszerpaprikát tartalmaznak.