Gerzson
-3 °C
2 °C

Parmalat: még nincs elbocsátás

2004.02.12. 08:37
Elutasította a Parmalat Hungária Rt. csődeljárási kérelmét a Fejér Megyei Bíróság, mivel annak benyújtását megelőzte a hitelezők felszámolási kérelme. A társaság még mindig abban bízik, hogy a termelők visszavonják a felszámolási kérelmet. A cég eddig senkit nem bocsátott el.
Míg az olasz Parmalat spanyolországi és portugáliai leányvállalatainál stabilizálódott a helyzet, a magyarországi Parmalat Hungária Rt.-nél veszélybe került a 450 munkahely, ám eddig egyetlen dolgozót sem bocsátott el a társaság - tudta meg lapunk olasz szakszervezeti forrásból, illetve a cég hazai leányvállalatától.

A Fejér Megyei Bíróság tegnap elutasította a székesfehérvári Parmalat Hungária Rt. csődeljárási kérelmét, tekintettel arra, hogy annak benyújtását megelőzte öt hitelező felszámolási kérelme. A társaság február 2-án nyújtotta be csődeljárási kérelmét, az első felszámolási kérelem pedig január 29-én érkezett meg a megyei bíróságra. A felszámolási kérelmek közül hármat hiánypótlásra visszaküldött a bíróság a kérelmezőnek, egy esetben pedig még nem járt le az a 8 napos határidő, amelyen belül a Parmalat nyilatkozhat a felszámolást kérővel szemben fennálló tartozásának elismeréséről.

Arról, hogy a felszámolást kérőnek mennyivel tartozik a cég, a bíróság nem kívánt nyilatkozni. A Parmalattól azonban megtudtuk, hogy nem a legnagyobb beszállítóról van szó. Annyi azonban biztos, hogy a társaság összes lejárt tartozása megközelíti az egymilliárd forintot.

A felszámolási eljárás megindításáról a cég fizetésképtelenségének vizsgálatát követően hoz majd döntést a bíróság. A társaság még mindig abban bízik, hogy a termelők visszavonják a felszámolási kérelmet, és akkor megindulhat a csődeljárás.

A cég szakszervezeti bizottsága szerint csak a felszámolási eljárással lehetne megőrizni a társaság működőképességét, és ezen keresztül az ott dolgozók munkahelyét. Ezért arra kérték a társaság vezetését, hogy fogadja el és ne akadályozza a beszállítók által kezdeményezett eljárást. A szakszervezet egyeztetése azonban nem hozott eredményt.

A Danone jól járhat

A hazai tejpiac másik jelentős külföldi szereplője, a Danone kihasználhatja a Parmalat súlyos helyzetét és növelheti részesedését a piacon. A Danone Kft. forgalma 2002-ben 19,9 milliárd forint volt, ez egyszázalékos viszszaesés 2001-hez képest. Az adó utáni eredménye, 16 százalékos növekedéssel, meghaladta az 1,2 milliárd forintot. Magyarországon a Danone Kft.-nek - saját adatai szerint - 31,4 százalékos piaci részesedése van a friss tejtermékek piacán, 62,8 a gyümölcsjoghurtokén és 37 a desszertekén.

A magyarországi bővüléshez háttérnek jól jön, hogy az anyavállalat stabil, és az idei évre 5-7 százalékos szerves növekedést vár az értékesítésben. A cég tegnapi közlése szerint tavaly ugyanakkor 35 százalékkal csökkent a csoport tiszta nyeresége, elsősorban az egyszeri tételek visszaesése miatt.

A négy nagy európai élelmiszer-ipari csoport közül a harmadik helyezett Danone 839 millió eurós tiszta nyereséget jelentett a tavalyi évről szerdán, a 2002-es 1,283 milliárd után. A működési nyereség 1,604 milliárd euró lett az egy évvel korábbi 1,59 milliárd után, a 13,131 milliárd eurós forgalomból. 2002-ben 13,56 milliárd euró volt a forgalma.

A Danone működési nyereségrészét is saját várakozása felett javította, fél százalékponttal, 12,2 százalékra. Az eredeti emelési célkitűzés 0,2-0,4 százalékpont volt. A szerves növekedést változatlan vállalatszerkezetre és változatlan devizaárfolyamokra számolják ki, eltér tehát a tényleges forgalomtól, amely kissé csökkent tavaly.