Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Eladó a magyar Parmalat

2004.02.20. 09:21
Március 1-én döntenek a Parmalat lehetséges vevőjéről. A Napi Gazdaság információi szerint a vállalat többségi tulajdonosa felhatalmazta a menedzsmentet az eladásra.
A Napi Gazdaság értesülése szerint a Parmalat Hungaria Rt. többségi tulajdonosa, a Parmalat S.p.A. tegnap felhatalmazta a Cristiano Villani vezette magyar vállalat menedzsmentjét a társaság eladására. A napilap információi szerint a beérkezett több - köztük nemcsak vételi - ajánlatból a Parmalat Hungaria tulajdonosai választják majd ki a számukra legkedvezőbbet.

Március 1-én döntenek

A lehetséges vevőről pedig várhatóan a magyar tejipari cég március 1-jei közgyűlésén döntenek. A január 31-én felfüggesztett közgyűlés folytatásán vélhetően napirendre kerülnek a cég feltőkésítésével kapcsolatos kérdések is. A vállalat szóvivője lapunknak elmondta: február 26-ára hívták össze azt a hitelezői találkozót, amelyre minden olyan tejtermelőt és érintett társaságot meghívtak, amelyeknek a magyar vállalat tartozik. Ezen a cégvezetők várhatóan ismertetik a Parmalat helyzetét, s egyeztetnek a hitelezőkkel.

Csütörtökön Antonio Marzano, olasz ipari miniszter a Parmalat csődgondnokával, Enrico Bondival folytatott megbeszéléseit követően bejelentette, hogy a Parmalat ezentúl tej- és gyümölcsléüzletágaira összpontosít, minden más tevékenységétől megválik. A jelenleg még kidolgozás alatt álló megmentési terv részleteit február végéig hozzák nyilvánosságra.

Marzano szerint a terv tartalmazhat egy már korábban említett "adósságért részvényt" csereügyletet, amelynek keretében a hitelezőknek követeléseik 70-75 százalékos leírását, majd kötvényeik Parmalat-részvényre váltását javasolják. A terv szerint a Parmalat mintegy 14,5 milliárd eurós adóssága 4,4 milliárd euróra csökkenne, s az olasz, valamint a nemzetközi hitelezők válnának az új tulajdonosokká.