Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Felszámolják a Parmalatot

2004.03.23. 12:15
Elrendelte a Parmalat Hungária Rt. felszámolását a Fejér Megyei Bíróság, a TM-Line Kft. a kijelölt felszámoló biztos. A cégnél 5,5 milliárd forintot meghaladó lejárt követelést tartanak nyilván.
A Parmalat Hungária felszámolását elrendelő végzést Tejtermék Tanács által kezdeményezett ügyben hozta meg a bírósága, ez volt a második beérkezett kérelem január 30-án, a Parmalat Hungária Rt. 270 millió forintos 60 napon túli tartozása miatt nyújtották be - közölte Gieszné Boda Orsolya a bíróság szóvivője.

A felszámolási kérelemnek azt követően adott helyt a bíróság, hogy a tartozással kapcsolatban a megadott határidőn belül nem nyilatkozott a Parmalat. A nyilatkozat elmaradását a bíróság úgy tekintette, hogy a tejfeldolgozó cég nem vitatja a tartozás tényét és összegét. A tejtermelő cég egyszer nyilatkozott a Tejtermék Tanáccsal kapcsolatos adósságáról, azonban a bíróság azt pontosításra visszaküldte. Választ azonban a megadott határidőn belül nem kapott.

A felszámolási eljárás elrendelése ellen 15 napon belül mindkét fél fellebbezhet, majd a határidő lejárta után a végzés jogerőre emelkedik. Ugyancsak fellebbezéssel élhet valamennyi érdekelt a kijelölt felszámoló biztos személyével kapcsolatban is. A fellebbezésekre adott határidők április közepén járnak le, s a felszámolás elindításával kapcsolatos végzés akkor emelkedik jogerőre.

A Parmalat Hungária Rt. ellen hét hitelező kért a cég 60 napon túli, lejárt fizetési határidejű tartozásainak fejében felszámolási eljárást a bíróságtól. Az első hitelezői kérelmek benyújtását követő napokban a tejfeldolgozó társaság csődeljárási kérelmet nyújtott be, amit a Fejér Megyei Bíróság első fokon elutasított.

A Parmalat Hungária Rt. az ügyben a Fővárosi Ítélőtáblához fellebbezett. Az MTI úgy tudja, hogy a felszámolási végzés meghozataláig az ügyben nem született döntés. A távirati iroda értesülése szerint a Parmalat Hungária Rt-nél 5,5 milliárd forintot meghaladó lejárt követelést tartanak nyilván.