György
14 °C
24 °C

Harmincszázalékos leépítés a Parmalatnál

2004.04.29. 17:05
Június ötödikével 129 dolgozóját bocsátja el a felszámolás alatt álló Parmalat Hungária Rt., jelentette be csütörtökön, munkásgyűlésen a cég felszámolásának irányítója.
Somogyi Ferenc a munkásgyűlés után a hírügynökségneknek elmondta, hogy a jelenlegi munkahelyek 30 százalékát érintő leépítést követően 299 -re csökken a vállalat létszáma. Az elbocsátott munkavállalók május 5-én kapják meg a munkaviszonyuk megszüntetéséről szóló értesítést, egy hónap múlva pedig a felmondást. A leépítést a foglalkoztatási törvény és a Munka Törvénykönyve előírásait és a határidőket betartva hajtják végre, tette hozzá a felszámoló biztos.

A felmondással kapcsolatos költségeket a cég bankhitelből finanszírozza, tájékoztatott Somogyi Ferenc. A vállalati mérleg és az ahhoz kapcsolódó dokumentumok átadását követően közös megegyezéssel megszűnik Cristiano Villani-nak, a cég korábbi elnök-vezérigazgatójának, továbbá a volt kereskedelmi, és gazdasági igazgató a munkaviszonya.

Új vezérigazgató

A Parmalat Hungária Rt. új vezérigazgatójává Fónay Lászlót nevezte ki a felszámolóbiztos. Vele a Mizo Rt. felszámolásánál is együtt dolgozott. Május elsejétől - egy újabb beszállítóval kötött megállapodás eredményeként - napi 27 ezer literrel nő a naponta feldolgozott tej mennyisége a székesfehérvári üzemben. A cél az, hogy már a jövő hónapban napi 130- 140 ezer liter tejet dolgozzon fel a gyár, közölte Somogyi Ferenc.

A felszámoló biztos hozzátette: a vállalat folyamatosan nyeri vissza a termelés csökkenése miatt korábban elvesztett piaci pozícióit, ami a szállítások növekedésének, illetve a Parmalat-minőség megőrzésének az eredménye. A cég a jövőben is a Parmalat márkanévvel akar jelen lenni a piacon. A márkanév használatával kapcsolatos kérdésekről a jövő héten tárgyalnak az olasz tulajdonosokkal,- mondta Somogyi Ferenc.

Visszakapaszkodás

A felszámolóbiztos korábban úgy nyilatkozott, hogy ha a márkanév használatáról nem sikerül megállapodni, jogi útra tereli az ügyet, mivel a Parmalat márka magyarországi bevezetését annak idején a Parmalat Hungária Rt. finanszírozta. Somogyi Ferenc szerint az idei év "a mélyrepülés megállításának és a lassú visszakapaszkodásnak az esztendeje, 2005 a cég eladósorba hozásának, 2006 pedig a meghirdetés és az értékesítés ideje lesz" a Parmalat Hungária Rt.-nél.

A felszámolóbiztos biztos abban, hogy a tejüzem folyamatos működtetésével és a vállalkozás reorganizációjával, hatékony vállalati szervezet kialakításával, két év alatt versenyképessé és a befektetők számára is vonzóvá lehet tenni a céget. A Parmalat Hungária Rt. felszámolását március 23.-án rendelte el a Fejér Megyei Bíróság a Tejtermék Tanács kérelmére. A cég ellen egyébként összesen hét hitelező nyújtott be felszámolási kérelmet.

Az MTI úgy tudja, hogy a Parmalat Hungária Rt. még nem auditált mérlege szerint mintegy 2 milliárd forint veszteséggel zárta a múlt évet, adósságállománya pedig várhatóan eléri a 7 milliárd forintot.