Mátyás
-6 °C
1 °C

Százmilliók a magyar Parmalatnak

2004.05.05. 09:14
Összesen hétszázmillió forint hitelt vesz fel a PArmalat Hungaria Rt. - tudta meg a Napi Gazdaság. A felszámolást végző cég ügyvezetője szerint a hitel a termeléshez kell.
Hétszázmillió forint hitel felvételéről szóló megállapodást írt alá tegnap Somogyi Ferenc, a Parmalat Hungaria Rt. felszámolását végző TM-Line Kft. ügyvezetője - tudta meg a Napi Gazdaság. A külföldön tartózkodó Somogyi a napilapnak annyit mondott, hogy a hitelt biztosító pénzintézettel néhány kérdésben még egyeztetésre van szükség, ám várhatóan ma vagy holnap fel is veszik a kölcsön első részét.

Termeléshez kell

Az összeg zömét, mintegy félmilliárd forintot a forgóeszközök finanszírozására használják fel, 200 milliót pedig az elszámolási költségekre fordítanak. "Ez a hitel a jelenlegi termeléshez szükséges" - mondta Somogyi, s hozzátette: ha tudják bővíteni a termelést, akkor vélhetően újabb hiteleket vesznek fel. Tegnap Fónay László, a Parmalat Hungaria Rt. vezérigazgatója Olaszországban tárgyalóasztalhoz ült Enrico Bondival, az olasz Parmalat S.p.A. csődbiztosával. Az egyeztetés fő témája a Parmalat márkanév használata körül kialakult nézeteltérés.

A Parmalat Hungaria Rt. jelenlegi irányítói szeretnék tovább használni a márkanevet - ez Somogyi szerint a hitelezők érdeke is -, ám ezért csak jelképes összeget hajlandók fizetni. Álláspontjuk szerint a márkanév magyarországi megjelenésének költségeit a Parmalat Hungaria Rt. fedezte. "Meggyőződésem, hogy mi továbbra is Parmalat márkanévvel termelünk, a tárgyalásoknak pedig eredményre kell vezetniük, mert egyébként jogi útra tereljük az ügyet" - mondta Somogyi Ferenc.

A tegnap megkezdett találkozóról lapzártánkig nem szivárogtak ki részletek. Közben Székesfehérváron ma kapják meg az írásos tájékoztatást munkaviszonyuk június 5-ével történő megszűnéséről az elbocsátandó dolgozók. A 129 munkavállaló felmondását az üzemi tanáccsal és a szakszervezettel egyeztetve végzik a vállalatnál. Információink szerint komoly egyeztetések zajlanak a felszámoló, illetve a Parmalatnak logisztikai és fuvarozói szolgáltatást végző olasz Catone-cégcsoport vezetői között is; a felszámoló közlése szerint tárgyalnak a szerződés fenntartásáról. A magyar Parmalat érdekei azt kívánják meg, hogy minél kedvezőbb árakat tudjanak elérni az áruszállítás területén is.