Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Ma rendezi tartozását a Parmalat Hungária

2004.02.09. 09:04
A társaság ma várhatóan kiegyenlíti tartozását beszállítói felé, ám a termelők ettől függetlenül a cég felszámolásában bíznak. Eddig négy felszámolási kérelmet nyújtottak be a vállalat ellen.
A Parmalat Hungaria Rt. beszállítói várhatóan ma vagy holnap megkapják a február elsejétől leadott tejmennyiség árát. Istvánfalvi Miklós, a termelői konzorcium képviselője elmondta: mivel remény van a pénz megérkezésére, tovább folytatják a tejszállítást. Ez egyébként a termelők érdeke is, hiszen egy működő vállalat sokkal többet ér egy termelést nem folytató üzemnél.

Elfogadott kérelem

A Napi Gazdaság értesülései szerint a gazdák ettől függetlenül abban bíznak, hogy elindul a társaság felszámolása, mivel csak így látják biztosítottnak a magyar Parmalat zavartalan működését. A vállalat ellen eddig benyújtott négy felszámolási kérelemből ugyan hármat a bíróság hiánypótlásra visszaküldött, a fennmaradóval kapcsolatban azonban felszólította a Parmalatot, hogy nyilatkozzon, elismeri-e a tartozást.

Erre a cégnek nyolc napja van, ha kicsúszik a határidőből, akkor a bíróság kimondja a fizetésképtelenséget és elrendeli a felszámolást. A cég persze vitathatja a követelés jogosságát, illetve megfellebbezheti a bíróság döntését, de ezzel valószínűleg csak időt nyerhet, a felszámolást már nem tudja elkerülni.

Olaszországban pénteken bejelentették, hogy tizenkét bank összesen 150 millió eurós tőkeinjekciót ad a csődvédelem alatt álló olasz Parmalatnak. A tejipari óriásvállalat a termelés folytatásához nélkülözhetetlen pénzhez ezen a héten juthat hozzá. Az olasz ipari miniszter szerint jelenleg nem áll fenn annak a veszélye, hogy munkahelyeket kelljen megszüntetni a Parmalatnál.