Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Termelő veszi meg a magyar Parmalatot

2005.08.09. 08:40
Ha jóváhagyja a Gazdasági Versenyivatal az ügyletet, a magyar Parmalat vagyona az Alföldi Tej kezébe kerül.

Várhatóan szeptember 8-ára megszületik a szerződés a Parmalat Hungaria Rt. vagyonának értékesítéséről a felszámoló TM-Line Kft. és a vevő Alföldi Tej Kft. között, mondta el a Napi Gazdaságnak Somogyi Ferenc felszámolóbiztos és Mélykúti Tibor, az Alföldi Tej ügyvezetője. A szakemberek a vételárat üzleti titokként kezelik, de a gazdasági napilap értesülései szerint 1,67 milliárd és 1,8 milliárd forint között lehet. Az ügyletet még a Gazdasági Versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia.

Biztos lábakon

Jelenleg úgy tűnik, hogy a székesfehérvári gyárat üzemeltető cég neve továbbra is Parmalat Hungaria Tejipari Rt. lesz, mondta el a Napi Gazdaságnak Mélykúti Tibor, amihez Somogyi Ferenc hozzáfűzte: a márkanevek használatát a szeptember elejére megszülető szerződésben rendezik. "A felszámolás jogerős befejezéséig lehetőségünk van arra, hogy továbbra is Parmalat márkanéven forgalmazzuk a termékeket" - jelentette ki a felszámolóbiztos. A szakember szerint jó esély van arra, hogy a D kategóriás hitelezőknek tartozásaik negyven százalékát meg tudják téríteni. Szerinte a társaság vagyona biztos tulajdonosi háttérrel rendelkező vállalat kezébe került, a Parmalat a kereskedőkkel a korábbinál hosszabb távra és jóval kedvezőbb feltételekkel köthet szerződéseket.

Az Alföldi Tej az üzem dolgozóit továbbra is foglalkoztatni kívánja, ezért a térségi munkaügyi központhoz fordulnak munkahelymegtartó támogatást kérve. Az Alföldi Tej ma a szegedi Sole Rt. legjelentősebb tejbeszállítója. A társaság 82 tejtermelő gazdaságot és társaságot tömörít, amelyek főként Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Hajdú-Bihar megyében termelnek, a tavalyi adatok alapján összesen évi 250 millió liter tejet. Az ügyvezető szerint a tejmennyiség 2005 végére megkétszereződhet, hiszen számos dunántúli tejtermelő jelezte a vállalattal való együttműködési szándékát.

Tőkét emeltek

A cég múlt pénteken tartott debreceni taggyűlésén a tagok 20 millió forintról 520 millió forintra emelték a törzstőkét, és egyben felhatalmazták a cégvezetőket, hogy hitelfelvételről kezdjenek tárgyalásokat az MFB Rt.-vel. Ez a hitel jelentheti Mélykúti Tibor szerint a Parmalat Hungaria vételárának 60-70 százalékát, a többit a tulajdonosok teremtik elő.