Ármin, Pálma
8 °C
28 °C

Termelő veszi meg a magyar Parmalatot

2005.08.09. 08:40
Ha jóváhagyja a Gazdasági Versenyivatal az ügyletet, a magyar Parmalat vagyona az Alföldi Tej kezébe kerül.

Várhatóan szeptember 8-ára megszületik a szerződés a Parmalat Hungaria Rt. vagyonának értékesítéséről a felszámoló TM-Line Kft. és a vevő Alföldi Tej Kft. között, mondta el a Napi Gazdaságnak Somogyi Ferenc felszámolóbiztos és Mélykúti Tibor, az Alföldi Tej ügyvezetője. A szakemberek a vételárat üzleti titokként kezelik, de a gazdasági napilap értesülései szerint 1,67 milliárd és 1,8 milliárd forint között lehet. Az ügyletet még a Gazdasági Versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia.

Biztos lábakon

Jelenleg úgy tűnik, hogy a székesfehérvári gyárat üzemeltető cég neve továbbra is Parmalat Hungaria Tejipari Rt. lesz, mondta el a Napi Gazdaságnak Mélykúti Tibor, amihez Somogyi Ferenc hozzáfűzte: a márkanevek használatát a szeptember elejére megszülető szerződésben rendezik. "A felszámolás jogerős befejezéséig lehetőségünk van arra, hogy továbbra is Parmalat márkanéven forgalmazzuk a termékeket" - jelentette ki a felszámolóbiztos. A szakember szerint jó esély van arra, hogy a D kategóriás hitelezőknek tartozásaik negyven százalékát meg tudják téríteni. Szerinte a társaság vagyona biztos tulajdonosi háttérrel rendelkező vállalat kezébe került, a Parmalat a kereskedőkkel a korábbinál hosszabb távra és jóval kedvezőbb feltételekkel köthet szerződéseket.

Az Alföldi Tej az üzem dolgozóit továbbra is foglalkoztatni kívánja, ezért a térségi munkaügyi központhoz fordulnak munkahelymegtartó támogatást kérve. Az Alföldi Tej ma a szegedi Sole Rt. legjelentősebb tejbeszállítója. A társaság 82 tejtermelő gazdaságot és társaságot tömörít, amelyek főként Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Hajdú-Bihar megyében termelnek, a tavalyi adatok alapján összesen évi 250 millió liter tejet. Az ügyvezető szerint a tejmennyiség 2005 végére megkétszereződhet, hiszen számos dunántúli tejtermelő jelezte a vállalattal való együttműködési szándékát.

Tőkét emeltek

A cég múlt pénteken tartott debreceni taggyűlésén a tagok 20 millió forintról 520 millió forintra emelték a törzstőkét, és egyben felhatalmazták a cégvezetőket, hogy hitelfelvételről kezdjenek tárgyalásokat az MFB Rt.-vel. Ez a hitel jelentheti Mélykúti Tibor szerint a Parmalat Hungaria vételárának 60-70 százalékát, a többit a tulajdonosok teremtik elő.