Béla
12 °C
27 °C

Zavar lehet a patikákban

2004.04.01. 09:02
Tízezer gyógyszer ára csökken mától. A patikák éjszaka hozzáfogtak a leltározáshoz, de több helyen fennakadások várhatók. Az egészsgügyi miniszter importtal oldaná meg az esetleges gyógyszerhiányt.
Mától 15 százalékkal csökken tízezernél több patikaszer ára, 45 medicináé pedig nő. A Magyar Gyógyszerész Kamara alelnöke arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy a patikák éjszaka hozzáfogtak a leltározáshoz, az átárazást az OEP-től kapott mágneslemezek alapján végzik. Mivel "mozgó állományt" nem lehet készletezni, ma előfordulhatnak többórás patikabezárások - tette hozzá Horváth Tamás.

A kormány mától hatályos rendelete a gyógyszerek termelői, nagykereskedelmi és patikai árát 85 százalékon befagyasztotta. Az egyoldalú döntés miatt a patikáknál ellátási gondok lehetnek - állítja Fekete Tibor, a magyarországi gyártók szóvivője. Ennek oka, hogy a nagykereskedők két hete - akkor derült ki az árbefagyasztás - nem rendelnek a gyáraktól, hiszen a március 31-i készleteik 15 százalékkal leértékelődnek. A patikáknál is ekkora az értékvesztés, ami miatt többségük 30-40 százalékkal csökkentette a készleteit oly módon, hogy nem rendelt a nagykereskedőtől. Az újabb rendeléseket ma indítják a gyógyszertárak, kérdés azonban, hogy az árcsökkentés miatt veszteségessé vált orvosságok forgalmazását a gyártók meddig vállalják.

Importálnának

A napilap úgy értesült, hogy az esetleges hiány kezelésére Kökény Mihály egészségügyi miniszter indiai, brazíliai és kínai importról kíván gondoskodni. Tavalyi kínai útja során Kovács László külügyminiszter is magyarországi együttműködésre ösztönözte a kínai gyógyszergyárakat. India tavaly 3,1 milliárd dollár értékű gyógyszert állított elő, ebből 2 milliárd dollárnyit adott el a határain kívül. Bár viszonylag kisebb szereplője a globális gyógyszerpiacnak, látványos fejlődése alapján szakértők komoly pozíciójavítást jósolnak gyártóinak.

A szaktárca főosztályvezetőjétől megtudtuk: kínai készítmény nincs hazánkban, de tucatnyi indiai előállítású medicina törzskönyvezését nyújtották be az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek. Amennyiben ezek generikus szerek, s az eredeti változatuk már kapható hazánkban, gyorsított eljárással törzskönyvezhetők, pótolhatják az esetleges hiányt. Az originális medicinák törzskönyvezése hosszabb, az EU-csatlakozást követően 210 nap lesz - tette hozzá Hamvas József.

A szaktárca szóvivője megerősítette a kormány tárgyalási szándékát a gyógyszercégekkel egy hosszú távú megállapodás érdekében. Tóth Judit azt is elmondta, szóba került a gyógyszerpiaci rendtartás bevezetése, amely garantálná az ár- és piackontrollt, megszabná a cégekre vonatkozó promóciós szabályokat, előírná az ellátási felelősséget.

Kutatóbázis

Az AstraZeneca a jövőben körültekintően fog dönteni arról, hol költ értékes kutatásaira és fejlesztéseire - közölte a Világgazdasággal a két éve törökbálinti k+f központot létrehozott svéd-brit multinacionális cég vezérigazgatója. Tom McKillop hangsúlyozta: a magyar kormány egyoldalú árcsökkentő döntése rossz üzenet a gyógyszeriparnak és a betegeknek. Bár tisztában vannak a kormány pénzügyi helyzetével és azzal, hogy vissza kell fognia a kiadásait, a gyógyszerkassza hiányát az árcsökkentés eszközével nem lehet a gyógyszergyártókra terhelni.

Az AstraZeneca törökbálinti vállalata volt az első k+f alapon működő cég, amely magyarországi kutatóbázist hozott létre. Tavaly 7,5 millió dollárt költöttek az itteni klinikai kutatásokra, ennek során ötven tanulmány készült kétszáz központban és kétezer beteg bevonásával. "Ez is mutatja cégünk elkötelezettségét az ország és a térség iránt" - emelte ki Tom McKillop. A magyar gazdaság kibontakozását szerinte jól mutatja a magasan képzett munkaerő és a folyamatos beruházások, nem beszélve azokról az elismerésekről, amelyeket Magyarország a nemzetközi klinikai kutatásokban való részvételével vívott ki.