Judit
3 °C
7 °C

Tömeges patikabezárás fenyeget

2004.07.06. 08:35
Az előző hónapok gyógyszermizériájának talán legnagyobb vesztesei a patikusok lehetnek. Bár a gyógyszer-megállapodás bizonyos szempontból fixálta a helyzetet, mintegy 800 gyógyszertár a csőd szélén áll.
Az előző félévben 20 körül volt azon patikák száma, amelyek csődbe mentek, ám ez nem csupán a gyógyszerárak tavaszi hibernálásának, hanem az a több mint másfél éve tartó labilis gyógyszerhelyzetnek az eredménye - mondta a Napi Gazdaságnak Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke. Emiatt fogadták tavaly örömmel az úgynevezett vénykezelési díj bevezetését, amely 1400 kisforgalmú patikának nyújtott segítséget - a támogatás összértéke egymilliárd forint volt. Ez a program az év elején a takarékossági intézkedések miatt megszűnt.

Leértékelődött készletek

Amikor áprilisban 85 százalékon befagyasztották a medicinák árát, a patikák veszteségének kompenzálásaként az egészségügyi tárca vénykezelési díjként halandó lett volna mintegy 2-2,5 milliárd forint szétosztására. Ebből végül csak 900 millió került a gyógyszertárakhoz, mivel az Alkotmánybíróság ezt a programot - a gyógyszerárak befagyasztásával együtt - az alaptörvénybe ütközőnek találta. - Az áprilisi árcsökkentés nyomán 1,5-2 milliárd forint veszteség érte a patikákat - mondta Hávelné. Ebből 900 millió forint kompenzációt adott a tárca. Ugyanakkor az árváltozás miatti készletleértékelés során átlagosan egymillió forintos veszteség érte a gyógyszertárakat, amely elméletileg kiegyenlítődött július elsején, amikor ismét 100 százalékra emelkedett az orvosságok termelői és fogyasztói ára.

Az árrés emelésére vagy állami támogatásra várnak

A kamara továbbra is alacsonynak tartja a - 14 százalékos - kiskereskedelmi árrést, mivel ez az EU-ban ez 20-25 százalék között mozog. A kamara a múlt héten Kiss Péter kancelláriaminiszterhez fordult, hogy közösen dolgozzanak ki megoldást a helyzet javítására. Több lehetséges megoldás létezik: az egyik az úgynevezett bázisfinanszírozás, amely a szükséges minimális forgalom alatti patikákon segítene. A másik az árrés emelése, de felmerült az állami támogatás lehetősége is, valamint a gyógyszertárak adókedvezménye. Ha viszont elmarad a segítség, az végzetes lehet arra a 700-800 patikára nézve, amely jelenleg is a csőd szélén lavíroz - mondta Hávelné.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?