Friderika
12 °C
29 °C

Tömeges patikabezárás fenyeget

2004.07.06. 08:35
Az előző hónapok gyógyszermizériájának talán legnagyobb vesztesei a patikusok lehetnek. Bár a gyógyszer-megállapodás bizonyos szempontból fixálta a helyzetet, mintegy 800 gyógyszertár a csőd szélén áll.
Az előző félévben 20 körül volt azon patikák száma, amelyek csődbe mentek, ám ez nem csupán a gyógyszerárak tavaszi hibernálásának, hanem az a több mint másfél éve tartó labilis gyógyszerhelyzetnek az eredménye - mondta a Napi Gazdaságnak Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke. Emiatt fogadták tavaly örömmel az úgynevezett vénykezelési díj bevezetését, amely 1400 kisforgalmú patikának nyújtott segítséget - a támogatás összértéke egymilliárd forint volt. Ez a program az év elején a takarékossági intézkedések miatt megszűnt.

Leértékelődött készletek

Amikor áprilisban 85 százalékon befagyasztották a medicinák árát, a patikák veszteségének kompenzálásaként az egészségügyi tárca vénykezelési díjként halandó lett volna mintegy 2-2,5 milliárd forint szétosztására. Ebből végül csak 900 millió került a gyógyszertárakhoz, mivel az Alkotmánybíróság ezt a programot - a gyógyszerárak befagyasztásával együtt - az alaptörvénybe ütközőnek találta. - Az áprilisi árcsökkentés nyomán 1,5-2 milliárd forint veszteség érte a patikákat - mondta Hávelné. Ebből 900 millió forint kompenzációt adott a tárca. Ugyanakkor az árváltozás miatti készletleértékelés során átlagosan egymillió forintos veszteség érte a gyógyszertárakat, amely elméletileg kiegyenlítődött július elsején, amikor ismét 100 százalékra emelkedett az orvosságok termelői és fogyasztói ára.

Az árrés emelésére vagy állami támogatásra várnak

A kamara továbbra is alacsonynak tartja a - 14 százalékos - kiskereskedelmi árrést, mivel ez az EU-ban ez 20-25 százalék között mozog. A kamara a múlt héten Kiss Péter kancelláriaminiszterhez fordult, hogy közösen dolgozzanak ki megoldást a helyzet javítására. Több lehetséges megoldás létezik: az egyik az úgynevezett bázisfinanszírozás, amely a szükséges minimális forgalom alatti patikákon segítene. A másik az árrés emelése, de felmerült az állami támogatás lehetősége is, valamint a gyógyszertárak adókedvezménye. Ha viszont elmarad a segítség, az végzetes lehet arra a 700-800 patikára nézve, amely jelenleg is a csőd szélén lavíroz - mondta Hávelné.