Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Az Erste Bank veheti meg a Postabankot

2003.09.25. 10:45
Az Erste Bank nyerte meg a Postabank privatizációjára kiírt pályázatot. Az osztrák pénzintézet az előzetes várakozásoknál jóval többet, 101 milliárd forintot ajánlott. A kötelező ajánlatot beadott HVB 85, a Budapest Bank pedig 69 milliárdot ajánlott. Az Erste és a Postabank egyesül, de megmarad a Postabank neve - jelentette be az Erste Bank Hungary vezérigazgatója.
Eredményt hirdetett az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. a Postabank privatizálásának tenderében. Eszerint az osztrák Erste Bank veheti meg a magyar pénzintézetet 101 milliárd forintért - ezt László Csaba pénzügyminiszter jelentette be. Előzetes elemzői vélemények is az Erste Bankot tartották a legesélyesebbnek.

A pénzintézetre még a HVB Bank és a General Electric/Budapest Bank pályázott. A HVB 85,1 milliárdot ajánlott, a Budapest Bank pedig 69,2 milliárdot. A Budapest Bank nem szállt be az árversenybe, de a jelentős befektetésekkel rendelkező társaság más előnyöket kínált a Postabankért. A döntőbizottság mindhárom beérkezett pályázatot érvényesnek találta.

Vártnál magasabb ár

A vételár jelentősen meghaladja a vártat, elemzők is 70-80 milliárd körüli összeget prognosztizáltak. Következtetésüket az első kör alapján vonták le, amikor a legmagasabb ajánlat 70 milliárd forint volt. Ezt akkor a BB ajánlotta - közölte László Csaba. A magas ár valószínűleg annak is köszönhető, hogy valódi verseny alakult ki az ajánlattevők közül, igazi tőkeerős cégek pályáztak a magyar pénzintézetért.

Az ÁPV Rt. igazgatósága csütörtök reggel közjegyző, az értékelő bizottság elnöke és tagjai, valamint az ajánlattevők képviselői jelenlétében felnyitották a páncélszekrényt, amely a három versenyben maradt pályázója árajánlatait tartalmazza.

Az ÁPV Rt. a tranzakció legfőbb célját a vételár maximalizálásában jelölte meg, a tendert tehát az nyerhette meg, akinek pályázata érvényesnek bizonyult és a legmagasabb vételárat kínálta. Az ÁPV Rt. a tranzakció sikere és tisztasága érdekében zárt láncon juttatta el a döntéshozókhoz a pályázatokat.

Egy hónap a megállapodásra

A megállapodás az állam és az Erste között október 26-ig születhet meg, a tranzakció lezárása december 15-re várható. A tranzakció zárásához szükség van a PSZÁF és a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyására is.

A Postabank saját tőkéje 36,5 milliárd forint. A pénzintézet eladása előtti értékbecslés során 50 milliárdra értékelték a bankot.

A pályázati anyagot egyébként heten vásárolták meg a kormány júliusi privatizációs döntése után. Nem nyújtott be ajánlatot a K&H, három társaság, a Bartha és Társai Kft., a Warburg Pincus és az Advent International pénzügyi befektetői konzorcium egyes hírek szerint nem teljesítette a pályázati feltételeket. Az OTP és a Citibank végül a második forduló előtt állt el a részvételtől, és nem adott be kötelező érvényű ajánlatot.

Kockázati tényezők

A leendő vevőnek még egy kockázati tényezőt figyelembe kell vennie. Kellemetlen meglepetést okozhat ugyanis a Postabank némely korábbi peres ügye - vélekednek a szakértők. Az állam az ismert és elindított perek esetében kétmilliárd, a későbbiekben felmerült kötelezettségek esetében egymilliárd forintra korlátozta ugyan a bank és leendő vevője által fizetendő kötelezettség összegét, ám ha az ügyek öt éven túlra nyúlnak, a kár teljes összegét a banknak kell viselnie.

Csillag István gazdasági miniszter közben többször is bejelentette, hogy a Postabankból származó bevételeket az M5-ös autópálya Kiskunfélegyháza-Szeged közötti szakaszának építésére fordíthatják.

Egyesülnek

A Postabank név komoly érték, így nem fogjuk azt "eldobni", annak ellenére, hogy a két bank, az Erste Bank Hungary és a Postabank egyesül - mondta az MTI-Econewsnak Kisbenedek Péter, az Erste Bank Hungary Rt. vezérigazgatója. A név fennmaradásának módjáról Kisbenedek többet nem mondhatott, közelebbit az adásvételi szerződés október közepi aláírását követően hoznak nyilvánosságra.

Csalódott a Budapest Bank

Természetesen csalódottak vagyunk, hogy a Postabank-pályázatot nem a Budapest Bank nyerte meg, a GE megítélése szerint a BB által benyújtott ajánlat versenyképes volt és méltányos értéket képviselt - mondta Richard Pelly, a Budapest Bank elnök-vezérigazgatója a bank közleménye szerint, a Postabank privatizációjának eredményhirdetését követően.

A közlemény szerint az elnök-vezérigazgató hozzátette: mindazonáltal, a GE tulajdonában lévő Budapest Bank az elmúlt négy év során jól megalapozott stratégiára építve kimagasló teljesítményt ért el Magyarországon, ami további sikerekhez vezet az elkövetkező években, a Postabank tender eredményétől függetlenül.

HVB: túl magas az ár

A Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), a bajor Hypovereinsbank (HVB) leányvállalata bár sajnálja, hogy alulmaradt a magyar Postabankért folyó versenyben, az Erste által megajánlott csaknem 400 millió eurós vételárat azonban túlságosan magasnak tartja.

"Évek óta magas profitot hozó leányvállalatunk működik Magyarországon, amit jól kiegészíthetett volna a Postabank, de nem ilyen áron - mondta a bank szóvivője. A BA-CA a maga 330 millió eurós ajánlatával elment a "gazdasági fájdalomküszöbig" - tette hozzá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!