Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Vége a kegyelmi állapotnak a gazdaságban

2006.04.26. 14:55
2005-ben az előző évihez képest enyhén csökkent Magyarországon a politikai és a gazdasági kockázat. Ezt állapítja meg a Political Capital Institute és a Figyelő szakértői által az idén is elkészített, az elmúlt évet értékelő Országjelentés, amely vezető magyar gazdasági és politikai elemzők segítségével ad összegzést hazánk helyzetéről. A szakértők felhívták a figyelmet: mind a pénzügyi, mind a munkapiaci kockázati indexek romló tendenciát mutatnak, az pedig az új kormány következő lépésein múlik, hogy az egyensúlyi mutató hogyan alakul.

A gazdasági kockázatot mutató, százas skálán mozgó (minél magasabb, annál jobb) EcoRisk index értéke a tavalyi utolsó negyedévben 55,5, az egész 2005-ös év átlagában 53,2 volt. Ez a 2004-es hasonló adatokkal (utolsó negyedév 50,8, éves átlag 49,7) összevetve azt jelzi, továbbra is közepes kockázat jellemzi a magyar piacot - de ez enyhül. Az ismert államháztartási problémák ellenére kedvező trendet alapvetően az EcoRisk két alindexének alakulása magyarázza: mind a konjunktúrát, mind a pénzügyi kockázatokat mérő mutató kedvezőbben változott. Mindkettő alapvetően nemzetközi okokra visszavezethetően tette ezt, azaz a magyar gazdaság kockázatcsökkenése nem hazai folyamatokkal magyarázható.

2006 mint mérföldkő

Miközben a legnagyobb mértékben a konjunktúraindex javult, a legmagasabb, már a nagyon alacsony szinthez közelítő értékkel a pénzügyi kockázatot jelző mutató bír: ez döntően arra vezethető vissza, hogy 2005-ben a befektetők az elérhető hozamkülönbségnek köszönhetően kifejezetten szerették a feltörekvő piaci országok eszközeit és tolerálták a jelentős egyensúlyhiányt.

Alindexek 2004. IV. negyedév (pont) 2005. IV. negyedév (pont)
Pénzügyi 65,0 71,5
Munkapiaci 53,3 52,5
Egyensúlyi 35,8 40,3
Konjunktúra 48,8 57,6

A kegyelmi állapot azonban véget ért - intett az index kidolgozásában részt vevő Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója. A jelentés szerint nem valószínű, hogy Magyarország fiskális stabilizáció nélkül apránként bekúszhatna a biztonságos, alacsony országkockázati tartományba. 2006 tehát mérföldkő lehet. A kockázat csökkentése, a fiskális egyensúly helyreállítása nem halasztható tovább. Erre az idén komoly esély van: ha nem a gazdaságpolitikai döntéshozók önnön belátásából, akkor a piaci kényszerek következtében. Hosszabb távon ugyan mindkét esetben mérséklődhet Magyarország gazdasági kockázata, rövid távon viszont a piac vezérelte kiigazítás válságokkal - számos dimenzióban a kockázatok megugrásával - járhat együtt.

A politikai kockázat 2005-ben enyhén csökkent Magyarországon. Az index a tavalyi 68 után 70 pontra kúszott fel. Így Magyarország továbbra is az alacsony kockázatú besorolást kapta a Political Capital Institute által kidolgozott Political Risk Index (PRI) értéke alapján - áll a cég által kiadott jelentésben. A rizikó csökkenése elsősorban a kormányzati stabilitás erősödésének köszönhető. A gazdaság politikai irányítása terén ugyanakkor növekedett a kockázat, többek között a 100 lépés program törvénymódosítási "dömpingje" miatt . A szabályozási hiányosságokból adódóan továbbra is a sajtószabadság és a korrupció terén a legerősebb a bizonytalanság, és a kiterjedt és kevéssé hatékony államszervezet is kockázatot jelent.