Géza
-12 °C
-4 °C

Csányié lehet a Pick

2005.03.08. 09:35
A pécsi Délhús Rt. veheti meg a Pick Rt.-t. A Világgazdaság szerint a Pickben meghatározó tulajdonos Arago Rt. most annak eldöntésére vár, hogy a Délhús szentesíti-e a kidolgozott megállapodást, vagy sem.
Tárgyalásokat folytat a pécsi székhelyű Délhús Rt. a Pick Szeged Rt. megvásárlásáról – értesült a Világgazdaság. A Pickben meghatározó tulajdonrészű Arago Rt. már régóta meg akar válni a szegedi társaságtól. Húsipari szakértők ezúttal jó esélyt látnak az adásvétel nyélbeütésére, egyes információk szerint pedig ez már „lényegében” meg is történt.

Nincs megállapodás

Az elmúlt másfél évben sok vevővel tárgyaltunk, de megállapodást egyikükkel sem kötöttünk – reagált Kovács Tamás, a Pick igazgatóságának elnöke. Hozzátette: nyilvánosságra hozzák, amennyiben valakivel sikerül egyezségre jutniuk, de a Délhússal folyó tárgyalások hírét nem kívánta kommentálni. Kovács Lászlót, a Délhús elnök-vezérigazgatóját nem sikerült elérni. A Világgazdaság értesülései szerint a Pick most annak eldöntésére vár, hogy a kidolgozott megállapodást a Délhús szentesíti-e, vagy sem.

A pécsi húsipari társaság 99,15 százalékos tulajdonosa – tavaly november vége óta – a holland International Meat Trading and Investment Company, amely mögött Csányi Sándor, az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatója áll. Korábbi hírek szerint Csányi Sándor 75–99 százalékos közvetett részesedéssel bír a Délhúsban. A cég mára 14 százalékos részarányt szerzett a hazai piacon, így a Pick-tranzakcióval az ország egyik legerősebb húsipari vállalkozása jöhet létre. Szakértők szerint e lépés jól illeszkedne az európai trendekhez is, amelyek az erőteljes feldolgozói koncentráció irányába mutatnak.

Ötmilliárdos veszteség

Egyelőre nem ismert, hogy a Délhús a Picket mennyiért vásárolná meg. Egyes információk szerint az Arago a korábbi befektetői tárgyalásokon 18-20 milliárd forintot kért, de a Pick azóta értékesítette a Szegedi Paprika Rt.-ben, a Herz Rt.-ben és a Ringa Rt.-ben meglévő részesedését. A 3,27 milliárd forint jegyzett tőkéjű társaságnál ráadásul tavaly több mint ötmilliárd forintos konszolidált, adózás előtti veszteséget mutattak ki. Ágazati szakértők szerint a nem szakmai befektetőnek tartott Arago az elmúlt években arra törekedett, hogy különböző csatornákon pénzt vonjon ki a cégből.

Az Aragóval korábban főként az amerikai Smithfield Foods folytatott komolyabb tárgyalásokat a Pickről. Tavaly az állami tulajdonban lévő Bábolna Rt. is fellépett lehetséges vevőként azzal a szándékkal, hogy a szegedi céget „a magyar állattartók tulajdonában lehessen tartani”. Törekvése végül nem kapott kellő politikai támogatást, így az üzlet sem jöhetett létre.