Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Egymilliárd forinthoz juthat Pécs

2008.07.30. 06:31
A Pécsi Vízmű kisebbségi tulajdonosa nem járult hozzá, hogy a helyi önkormányzat tulajdonrészét egy holdingcégbe apportálja. Cserébe közel egymilliárd forintos osztalékelőleget folyósítanának az Európa kulturális fővárosa (EKF) programsorozatra készülő városnak.

A világ egyik legnagyobb víziközmű-szolgáltatója, a francia Suez érdekeltségi körébe tartozó Pécsi Vízmű (PV) Zrt. igazgatósága nem járult hozzá, hogy az önkormányzat a közelmúltban mindössze 500 ezer forintos jegyzett tőkével létrehozott Pécs Városi Vízművagyon Működtető (PVVM) Kft.-be apportálja a cég 50,05 százalékos részvénycsomagját - erősítette meg lapunk információit Gesztesi László, a Suez Environnement Kft. üzletfejlesztési igazgatója.

A pécsi helyhatóság még a tavasszal döntött arról, hogy a hatékonyabb működés érdekében a város érdekeltségi körébe tartozó cégeket holdingba szervezik. Gesztesi elmondta, a város előzetesen nem egyeztetett a tulajdonosokkal arról, hogy egyetlen nyereségesen működő cégénél milyen változtatásokra készül. Ugyanakkor a Suez bízik benne, hogy a kialakult helyzet - a kölcsönös előnyök és célok figyelembevételével - mielőbb rendezhető lesz. A társaság működését a jelenlegi helyzet nem befolyásolja.

Az üzletfejlesztési igazgató szerint a Suez felajánlotta, hogy a hátralévő 12 éves üzemeltetési időszakra közel egymilliárd forintos osztalékelőleget folyósít az Európa kulturális fővárosa (EKF) programsorozatra készülő városnak. Természetesen ha a vízmű által kifizetett osztalék várost megillető része nagyobb, mint amit az adott évre prognosztizáltak, a közgyűlés döntése alapján a különbséget évente osztalékként átutalják az önkormányzatnak.

A még 1995-ben kötött együttműködési szerződés értelmében a Suez 25 évre, 2020-ig kapta meg az üzemeltetési jogokat a PV területén. A társaság tavaly 5,5 milliárd forintos nettó árbevétel mellett csaknem 300 millió forintos adózás utáni eredményt produkált.