Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

15 százalékkal emelnének a pékek

2005.09.15. 08:19
Az alacsony búzaár azonban biztosan nem fog megjelenni a kenyér árában. Jövő év elején 15 százalékos áremelésre lenne szükség. A kereskedelmi láncok azonban nem emelik az árakat, így a pékek nem tudják drágábban adni a kenyeret.
Az utóbbi évek átlagánál sokkal jobb terméseredménnyel zárta az idei szezont a magyar mezőgazdaság, termés tehát van elegendő. Attól, hogy alacsony az idei szezonban a búza átvételi ára, a kenyér egészen biztosan nem kerül kevesebbe a következő évben, a liszt ugyanis csupán 20-22 százalékos arányt képvisel a kenyér előállítási költségében - mondta Bakos Róbert, a Magyar Pékszövetség elnökségi tagja.

Hangsúlyozta, hogy egy kilogramm kenyér előállítási ára még abban az esetben is csupán 2 forinttal lenne kevesebb, ha 10 százalékkal csökkenne a liszt ára. Erre azonban - a pékáruk árához hasonlóan - biztosan nem lehet számítani a magas energiaárak miatt - jegyezte meg.

Az ágazat a jövő év elején 15 százalékos áremelést szeretne elérni, azonban korántsem biztos, hogy a piaci viszonyok ezt lehetővé teszik. A kereskedelmi láncok ugyanis sok esetben az előállítási ár alatt kínálják a pékárut, ami irreális árviszonyokat alakít ki. Bakos szerint a problémát a piac központi szabályozásával lehetne, illetve kellene orvosolni. A jó búzatermés voltaképpen nehézségeket okoz a pékeknek, mivel a fogyasztók - nem ismerve a valós költségarányokat - az árak csökkenését várják, holott arra nincs mód - tette hozzá.