Rafael
19 °C
33 °C

Hatalmas hitelt vesz fel az állam

2003.12.04. 12:27
Az Info Rádió értesülései szerint múlt pénteken a magyar állam 500 millió euró, azaz mostani árfolyamon mintegy 135 milliárd forintos hitel felvételéről döntöttek.
Az Info Rádió értesülései szerint múlt pénteken a magyar állam 500 millió euró, azaz mostani árfolyamon mintegy 135 milliárd forintos hitelről döntöttek. Így ezzel együtt az államadósság az elmúlt másfél évben a korábbi évekhez képest jelentősen emelkedhet.

Drága hitel

Szakértők szerint az egyik legdrágább formájú rulirozó hitelről tárgyalt a magyar állam. Az erről szóló megállapodást múlt pénteken írták alá. Azt egyelőre még nem tudni, hogy mire szánják ezt az 500 millió eurót, azaz mintegy 135 milliárd forintot, azonban az tény, hogy az államadósság az elmúlt másfél évben jelentősen megemlekedett. A kormányváltás óta körülbelül 2300 milliárd forinttal. Ezek után a külső és a belső államadósság mértéke mintegy 10450 milliárd forintra rúg. Ennek törlesztésére minden költségvetésből igen jelentős összegeket kell félretenni.

Az egyébként már korábban nyilvánosságra került, hogy a kormány a kamatköltségek csökkentése érdekében jövőre kétmilliárd eurós kötvénykibocsájtást tervez.

Adósságkezelés miatt

Az Államadósság Kezelő Központ Rt. korábbi terveivel összhangban mandátumot adott a HSBC és a Sumitomo Bank pénzintézeteknek egy ötszázmillió euró összegű készenléti hitelkeret megállapodás megszervezésére - közölte az ÁKK.

A Központ üzleti vezérigazgató-helyettese az Info Rádiónak azt mondta: a tranzakció heteken belül létrejön. A hitelkeret célja az adósságkezelés eszközrendszerének bővítése, illetve a devizabevételek és kiadások éven belüli időbeli eltérésének összehangolása. Búzás László rámutatott: bár a hitelfelvétel nem függ össze a forint árfolyamingadozásával, mégis ez egyfajta tartalékot jelent majd a magyar állam számára.