Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Összesen 90 milliárd forint hitelt vesz fel az állam

2003.09.01. 17:21
A magyar állam két, összességében 360 millió euró (mintegy 90 milliárd forint) összegű hitelt vesz fel az Európai Beruházási Banktól (EIB), amelyek vasúti és közúti beruházások finanszírozását szolgálják. A hiteleket a bank 8 éves türelmi idővel, 25 éves futamidőre, már az uniós tagországokat megillető kamatfeltételekkel nyújtja.
A magyar állam két, összességében 360 millió euró (mintegy 90 milliárd forint) összegű hitelt vesz fel az Európai Beruházási Banktól (EIB), amelyek vasúti és közúti beruházások finanszírozását szolgálják. A hitelszerződést Philippe Maystadt, az EIB elnöke és László Csaba pénzügyminiszter írta alá hétfőn Budapesten.

Vasút és útépítésre kapták

Az öt részből álló, 2004-2006 között megvalósuló 230 millió eurós vasúti projektből az EIB hitele 170 millió eurót tesz ki. Ebből felújítják a Rákospalota-Újpesti, a székesfehérvári, az érdi állomást és csomópontot, valamint a Budapest-Esztergom vonal egy részét, továbbá villamosítják a Győr-Celdömölk szakaszt is. E beruházásoknál a későbbiekben további uniós források bevonása is elképzelhető.

A másik hitelszerződés 52,5 kilométer hosszú új elkerülő út és főútvonal megépítésének 250 milliós összköltségéből 190 millió euró finanszírozása történik az EIB hiteléből. A közúti beruházás tartalmazza a balatonakarattyai, balatonkenesei, a balatonfűzfői elkerülő utak, valamint a 10-es főút Pest megyei részének Csór és Márkó közötti szakaszának megépítését is. A közúti beruházások várhatóan 2007-ben fejeződnek be.

A hiteleket a bank 8 éves türelmi idővel, 25 éves futamidőre, már az uniós tagországokat megillető kamatfeltételekkel nyújtja.

Környezetvédelmi beruházásokhoz is hitel

László Csaba kiemelte, hogy tárgyalásokat folytattak Magyarország EIB-hez történő részvényesi csatlakozásának feltételeiről is. Emellett szót ejtettek arról is, hogy az EIB milyen feltételekkel tudna hitelt nyújtani a külföldi vállalkozások magyarországi letelepedéséhez. A tárgyalásokon kitértek a magyar kis- és középvállalkozások kereskedelmi bankokon keresztül történő EIB hiteltámogatására is.

A pénzügyminiszter elmondta: a megbeszéléseken szó volt arról is, hogy a jövőben az EIB magyarországi környezetvédelmi beruházásokhoz is készséggel nyújtanak hitelt. László Csaba szerint jól haladnak a 4-es metró beruházásához szükséges hitelszerződés előkészítésével is, amelyet a PM, az EIB és a főváros fog megkötni. A pénzügyminiszter szerint jó esély van arra, hogy a közeljövőben a hétfőihez hasonló hitelszerződést írjanak alá.

Túlléphető a keret

A hétfőn aláírt két hitelszerződés megkötésére a Magyar Köztársaság és az EIB között a 2001. május 31-én létrejött együttműködési megállapodás ad lehetőséget, amelynek révén a hitelintézet nagy összegű hitelekkel járul hozzá a többéves állami környezetvédelmi, infrastrukturális, informatikai, egészségügyi és oktatási beruházások finanszírozásához.

A megállapodás szerint az EIB évente 300 millió euró összegű hitelt nyújt a projektek költségvetésének legfeljebb 50 százalékáig. Az EIB azonban rugalmasan értelmezi a hitelkeretet, ami így túlléphető. A gyorsított finanszírozási kezdeményezés révén pedig az egyes infrastrukturális projektek teljes költségének 75 százalékáig is lehetőség nyílik a hitel igénybevételére.