Judit
2 °C
7 °C

Összesen 90 milliárd forint hitelt vesz fel az állam

2003.09.01. 17:21
A magyar állam két, összességében 360 millió euró (mintegy 90 milliárd forint) összegű hitelt vesz fel az Európai Beruházási Banktól (EIB), amelyek vasúti és közúti beruházások finanszírozását szolgálják. A hiteleket a bank 8 éves türelmi idővel, 25 éves futamidőre, már az uniós tagországokat megillető kamatfeltételekkel nyújtja.
A magyar állam két, összességében 360 millió euró (mintegy 90 milliárd forint) összegű hitelt vesz fel az Európai Beruházási Banktól (EIB), amelyek vasúti és közúti beruházások finanszírozását szolgálják. A hitelszerződést Philippe Maystadt, az EIB elnöke és László Csaba pénzügyminiszter írta alá hétfőn Budapesten.

Vasút és útépítésre kapták

Az öt részből álló, 2004-2006 között megvalósuló 230 millió eurós vasúti projektből az EIB hitele 170 millió eurót tesz ki. Ebből felújítják a Rákospalota-Újpesti, a székesfehérvári, az érdi állomást és csomópontot, valamint a Budapest-Esztergom vonal egy részét, továbbá villamosítják a Győr-Celdömölk szakaszt is. E beruházásoknál a későbbiekben további uniós források bevonása is elképzelhető.

A másik hitelszerződés 52,5 kilométer hosszú új elkerülő út és főútvonal megépítésének 250 milliós összköltségéből 190 millió euró finanszírozása történik az EIB hiteléből. A közúti beruházás tartalmazza a balatonakarattyai, balatonkenesei, a balatonfűzfői elkerülő utak, valamint a 10-es főút Pest megyei részének Csór és Márkó közötti szakaszának megépítését is. A közúti beruházások várhatóan 2007-ben fejeződnek be.

A hiteleket a bank 8 éves türelmi idővel, 25 éves futamidőre, már az uniós tagországokat megillető kamatfeltételekkel nyújtja.

Környezetvédelmi beruházásokhoz is hitel

László Csaba kiemelte, hogy tárgyalásokat folytattak Magyarország EIB-hez történő részvényesi csatlakozásának feltételeiről is. Emellett szót ejtettek arról is, hogy az EIB milyen feltételekkel tudna hitelt nyújtani a külföldi vállalkozások magyarországi letelepedéséhez. A tárgyalásokon kitértek a magyar kis- és középvállalkozások kereskedelmi bankokon keresztül történő EIB hiteltámogatására is.

A pénzügyminiszter elmondta: a megbeszéléseken szó volt arról is, hogy a jövőben az EIB magyarországi környezetvédelmi beruházásokhoz is készséggel nyújtanak hitelt. László Csaba szerint jól haladnak a 4-es metró beruházásához szükséges hitelszerződés előkészítésével is, amelyet a PM, az EIB és a főváros fog megkötni. A pénzügyminiszter szerint jó esély van arra, hogy a közeljövőben a hétfőihez hasonló hitelszerződést írjanak alá.

Túlléphető a keret

A hétfőn aláírt két hitelszerződés megkötésére a Magyar Köztársaság és az EIB között a 2001. május 31-én létrejött együttműködési megállapodás ad lehetőséget, amelynek révén a hitelintézet nagy összegű hitelekkel járul hozzá a többéves állami környezetvédelmi, infrastrukturális, informatikai, egészségügyi és oktatási beruházások finanszírozásához.

A megállapodás szerint az EIB évente 300 millió euró összegű hitelt nyújt a projektek költségvetésének legfeljebb 50 százalékáig. Az EIB azonban rugalmasan értelmezi a hitelkeretet, ami így túlléphető. A gyorsított finanszírozási kezdeményezés révén pedig az egyes infrastrukturális projektek teljes költségének 75 százalékáig is lehetőség nyílik a hitel igénybevételére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?