Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jön a biztonságosabb kétezres

2002.06.03. 11:46
A Magyar Nemzeti Bank június 10-én hozza forgalomba az új, biztonsági elemmel ellátott 2000 forintos bankjegyet - jelentették be az MNB hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. Az 1998 óta kibocsátott 2000 forintos bankjegyek továbbra is forgalomban maradnak.
A korszerűen védett bankjegysorozatnak, illetve a fejlesztéseknek köszönhetően 2001-ben 40 százalékkal csökkent a fellelt hamisítványok száma: tavaly 1 millió forgalomban lévő bankjegyre 20 darab hamisítvány jutott, ami az európai átlagnak megközelítően egyharmada.

Barátossy Györgyné, a jegybank ügyvezető igazgatója elmondta, a tavaly fellelt hamisítványok több mint 80 százaléka az ezer forintos bankjegyet próbálta utánozni, mintegy 4 millió forint értékben. A hamisítványok sokszorosító eszközökkel készültek, 27 százalékukat a rendőrség foglalta le, így be sem kerültek a készpénzforgalomba.

Az új 2000-sen levő biztonsági elem a bankjegy előoldalán a vízjel mezőben található. UV-fénnyel megvilágítva kardot markoló páncélozott kar képe jelenik meg, amely világos zöld színben fluoreszkál. A bankjegy többi biztonsági eleme azonos az 1998-ban kibocsátott 2000 forintoséval.