Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyarország lekerült a pénzmosási listáról

2002.06.21. 16:42
Az OECD mellett működő pénzmosás elleni munkacsoport, a FATF levette Magyarországot arról a listáról, amelyen a pénzmosás elleni harcban nem eléggé együttműködőnek ítélt országokat tartja nyilván - jelentette be pénteken László Csaba pénzügyminiszter.
A teljes magyar bankrendszer, a biztosító társaságok, a bróker cégek és a közigazgatás egységes hatékony fellépésének köszönhető, hogy Magyarország lekerült az OECD pénzmosás elleni munkacsoportjának (FATF) feketelistájáról, mondta a miniszter.

Új törvény

A szervezet elsősorban azért minősítette Magyarországot tavaly nem együttműködőnek, mert az anonim betéteket nem konkrét időponttól akarta megszüntetni, hanem az EU-csatlakozás időpontjától, ami nem pontosan ismert dátum. Azóta, a 2001 végén elfogadott új pénzmosás elleni törvénnyel - ez azonnali hatállyal megtiltotta az új anonim betétek nyitását és előírta a meglévő állomány névre szólóvá történő átalakítását - teljesen új alapokra helyeződött Magyarországon a pénzmosás elleni politika.

FATF-, EU-, és BT-ajánlások

A jogalkotók az 1994 óta élő szabályozás jó elemeinek megőrzésével egyidejűleg átvették a legújabb nemzetközi normákat, így a FATF ajánlásait és az EU-direktívákat, s a szabályozás a Biztonsági Tanács ajánlásai alapján antiterrorista elemekkel is kiegészült. Április végéig az eredetileg 446 milliárd forint összegű anonim betétállomány 54 százalékát már nevesítették, ami több mint 1,25 millió darab betét átalakítását jelenti.