Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Szervezkednek a pénzváltók

2004.07.07. 07:39
Érdekvédelmi szervezet létrehozásáról döntött több pénzváltó cég. Az ellenőrzések hiányában ma már engedély nélkül működő irodák is hirdetik árfolyamaikat.
Érdekvédelmi szervezet megalakítását határozta el a hazai pénzváltópiac több szereplője - tájékoztatta a Napi Gazdaságot Kósa Zoltán, az Exclusive Best Change képviselője, a bejegyzés alatt álló Magyar Pénzváltók Országos Egyesületének elnöke. A szervezethez alapításkor 13 pénzváltó cég csatlakozott, amelyek együttesen mintegy 320 pénzváltó irodában végzik tevékenységüket.

Sok a feketeváltó

Az új szervezet egyik alapvető feladata az lesz, hogy hatékonyabban próbáljon kiállni a tevékenységüket a jogszabályi előírásoknak megfelelően végző vállalkozásokért. Erre főleg azért van szükség, mert a magyar piacon magas a feketeváltók aránya, akik a szükséges engedélyek nélkül űzik az ipart. Nem csak a továbbra is jelen lévő "seftelőkkel" van gond; mind gyakoribb, hogy működési engedéllyel nem rendelkező "pénzváltó" tart fenn váltóirodát a fővárosban vagy éppen a Balaton partján.

A szervezet azt szeretné elérni, hogy az ilyen illegális váltóhelyek ne tehessenek ki árfolyamtáblát, illetve figyelemfelhívó hirdetéseket. Nyugat-Európában ha valaki ilyennel próbálkozik, 30 percen belül megjelennek a fináncok és a "váltóhely" üzemeltetője súlyos büntetés elé néz - mondta az egyik érintett, aki szerint a fő gond az, hogy nem igazán felügyeli Magyarországon a pénzváltást senki.

A hatályos jogszabályok szerint a pénzváltói tevékenységet csak valamely hitelintézet ügynökeként végezhetik vállalkozások, az előírásoknak való megfelelés ellenőrzése és a váltó cégek nyilvántartása a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének feladata. A felügyelet nem nyomozóhatóság - kapták a választ több esetben a pénzváltók bejelentést tevő képviselői, akik szerint egyébként nonszensz, hogy a hatóságok helyett nekik kell ellátniuk a piacfelügyeletet.

A PSZÁF nem vizsgálódik

A PSZÁF ez idő tájt nem folytat egyetlen célvizsgálatot sem engedély nélkül dolgozó pénzváltókkal kapcsolatban - tájékoztattak a felügyeleten. Jelenleg külön csoport birkózik a legnagyobb piaci szereplő, a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) kivonulása utáni feladatokkal, a korábban a bankkal szerződött váltóhelyek és az őket ügynökként tovább foglalkoztató hitelintézetek közötti engedélyek kiadásával. Bár a most partnert kereső váltócégek iránt jelentős banki (Raiffeisen, MKB, Inter-Európa) és takarékszövetkezeti érdeklődés van, ám a problémásabbak korántsem biztos, hogy találnak majd partnert.

Számos cég ugyanakkor az átmeneti időszakban, immár banki partner nélkül - eképpen jogellenesen - folytatja tevékenységét. Teheti, hiszen senki nem ellenőrzi őket. Az átszerződési időszak végén lehet ellenőrzés, ám ennek formája ma még nincs meghatározva. A PSZÁF ugyanakkor legfeljebb eltilthatja az érintett szervezetet a jogosulatlan pénzügyi tevékenység végzésétől, de a büntetőjogi számonkérés már nem az ő feladatuk.

Ez igaz - tették hozzá a nyilatkozó pénzváltó cégek képviselői -, ám szerintük legalábbis furcsa, hogy amíg a jogkövető cégeknek 90 napot várniuk kell, amíg megkapják az engedélyt arra, hogy 100 méterrel arrébb helyezzék az egyik váltóhelyet, addig a felügyelettől néhány száz méterre, a Déli pályaudvarnál nyugodtan dolgozhatnak az engedéllyel nem rendelkező pénzváltók. A Vám- és Pénzügyőrségnek a devizajogszabályok változása óta nincs nyomozati joga ilyen ügyekben, a tudomásukra jutó eseteket a PSZÁF-nek jelentik - mondta Sipos Jenő szóvivő. Lapunk szerette volna az Országos Rendőr-főkapitányság álláspontját is megismerni, ám lapzártánkig nem kaptunk választ.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!