Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szervezkednek a pénzváltók

2004.07.07. 07:39
Érdekvédelmi szervezet létrehozásáról döntött több pénzváltó cég. Az ellenőrzések hiányában ma már engedély nélkül működő irodák is hirdetik árfolyamaikat.
Érdekvédelmi szervezet megalakítását határozta el a hazai pénzváltópiac több szereplője - tájékoztatta a Napi Gazdaságot Kósa Zoltán, az Exclusive Best Change képviselője, a bejegyzés alatt álló Magyar Pénzváltók Országos Egyesületének elnöke. A szervezethez alapításkor 13 pénzváltó cég csatlakozott, amelyek együttesen mintegy 320 pénzváltó irodában végzik tevékenységüket.

Sok a feketeváltó

Az új szervezet egyik alapvető feladata az lesz, hogy hatékonyabban próbáljon kiállni a tevékenységüket a jogszabályi előírásoknak megfelelően végző vállalkozásokért. Erre főleg azért van szükség, mert a magyar piacon magas a feketeváltók aránya, akik a szükséges engedélyek nélkül űzik az ipart. Nem csak a továbbra is jelen lévő "seftelőkkel" van gond; mind gyakoribb, hogy működési engedéllyel nem rendelkező "pénzváltó" tart fenn váltóirodát a fővárosban vagy éppen a Balaton partján.

A szervezet azt szeretné elérni, hogy az ilyen illegális váltóhelyek ne tehessenek ki árfolyamtáblát, illetve figyelemfelhívó hirdetéseket. Nyugat-Európában ha valaki ilyennel próbálkozik, 30 percen belül megjelennek a fináncok és a "váltóhely" üzemeltetője súlyos büntetés elé néz - mondta az egyik érintett, aki szerint a fő gond az, hogy nem igazán felügyeli Magyarországon a pénzváltást senki.

A hatályos jogszabályok szerint a pénzváltói tevékenységet csak valamely hitelintézet ügynökeként végezhetik vállalkozások, az előírásoknak való megfelelés ellenőrzése és a váltó cégek nyilvántartása a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének feladata. A felügyelet nem nyomozóhatóság - kapták a választ több esetben a pénzváltók bejelentést tevő képviselői, akik szerint egyébként nonszensz, hogy a hatóságok helyett nekik kell ellátniuk a piacfelügyeletet.

A PSZÁF nem vizsgálódik

A PSZÁF ez idő tájt nem folytat egyetlen célvizsgálatot sem engedély nélkül dolgozó pénzváltókkal kapcsolatban - tájékoztattak a felügyeleten. Jelenleg külön csoport birkózik a legnagyobb piaci szereplő, a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) kivonulása utáni feladatokkal, a korábban a bankkal szerződött váltóhelyek és az őket ügynökként tovább foglalkoztató hitelintézetek közötti engedélyek kiadásával. Bár a most partnert kereső váltócégek iránt jelentős banki (Raiffeisen, MKB, Inter-Európa) és takarékszövetkezeti érdeklődés van, ám a problémásabbak korántsem biztos, hogy találnak majd partnert.

Számos cég ugyanakkor az átmeneti időszakban, immár banki partner nélkül - eképpen jogellenesen - folytatja tevékenységét. Teheti, hiszen senki nem ellenőrzi őket. Az átszerződési időszak végén lehet ellenőrzés, ám ennek formája ma még nincs meghatározva. A PSZÁF ugyanakkor legfeljebb eltilthatja az érintett szervezetet a jogosulatlan pénzügyi tevékenység végzésétől, de a büntetőjogi számonkérés már nem az ő feladatuk.

Ez igaz - tették hozzá a nyilatkozó pénzváltó cégek képviselői -, ám szerintük legalábbis furcsa, hogy amíg a jogkövető cégeknek 90 napot várniuk kell, amíg megkapják az engedélyt arra, hogy 100 méterrel arrébb helyezzék az egyik váltóhelyet, addig a felügyelettől néhány száz méterre, a Déli pályaudvarnál nyugodtan dolgozhatnak az engedéllyel nem rendelkező pénzváltók. A Vám- és Pénzügyőrségnek a devizajogszabályok változása óta nincs nyomozati joga ilyen ügyekben, a tudomásukra jutó eseteket a PSZÁF-nek jelentik - mondta Sipos Jenő szóvivő. Lapunk szerette volna az Országos Rendőr-főkapitányság álláspontját is megismerni, ám lapzártánkig nem kaptunk választ.