Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Drágul a pénzváltás

2002.07.08. 09:58
A valutaváltás piacán stagnálás vagy enyhe visszaesés várható. A tevékenység akkor tehető nyereségessé, ha a piac 70 százalékát kézben tartó K&H kezdeményezésére növekszenek a marzsok, illetve ha a bankok hálózatbővítésre is felhasználják a pénzváltókat.
A pénzváltók működése szabályozásának életbelépése után a piac kétharmadát a K&H Bank szerezte meg. A várhatóan megmaradó 300 pénzváltó cég közül eddig 192 partnerrel 600 pénzváltó helyre szerződött. A bank reményei szerint a turizmus mérsékelt növekedésének hatását semlegesíti, hogy Magyarországon is egyre több helyen fogadnak el külföldi valutát és a pénzváltók száma a tavalyi 597-nek csaknem felére esik vissza, így a tavalyi 700-750 milliárd forint értékű devizaváltási üzlet várhatóan csak 10 százalékkal csökken.

Az üzlet úgy tehető nyereségessé, ha a pénzváltókat sikerül érdekeltté tenni abban, hogy a vételi és eladási árfolyam közti jelenleg minimális különbséget szélesítsék. Az így keletkező többletjövedelmen a bankok és a pénzváltók megosztoznának egymással. A pénzváltás költségének növekedése legkorábban jövőre válik érzékelhetővé.

Bankfiókokká válhatnak a pénzváltók

A haszon másik forrása lehet, ha a szerződéses partnereknél a valutaeladáson és -vételen túl banki szolgáltatásokról, akciós ajánlatokról is tájékozódhatnak az ügyfelek, hosszú távon pedig elérik, hogy egyes pénzváltóknál banki ügyintézés is folyjék - közölte a K&H. A pénzváltók elsősorban a hitel- és biztosítási szolgáltatások értékesítésébe tudnának bekapcsolódni, később pedig az általuk nyújtott pénzügyi szolgáltatások köre a bankfiókokéhoz közelíthet.

A K&H Bank a pénzváltókkal való együttműködésre önálló pénzváltási üzleti osztályt hozott létre, amely a megállapodások megkötésétől folyamatosan figyelemmel kíséri a pénzváltók munkáját, ellenőrzi működésüket. A Raiffeisen és az MKB a nagyobb vállalkozásokra koncentrált, az MKB például az IBUSZ hálózatával fogott össze.

Az OTP Bank, valamint a CIB és a Postabank viszont nem kívánja ezt a hálózatbővítési stratégiát követni. Az OTP vezetői a Magyar Hírlapnak úgy nyilatkoztak, hogy nem költséghatékony megoldás külső pénzváltókkal szerződést kötni, inkább a fiókhálózaton belül bővítik a valutaváltással foglakozók számát, valamint további 3 euróautomata telepítéséről döntöttek. Jelenleg az OTP 174 fiókjában lehet valutát váltani és 30 eurós ATM-je van a banknak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!