Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

A Vartáé a Perion márkanév

2002.12.10. 10:20
A NAPI Gazdaság értesülése szerint a magyarországi Varta német anyacége megvásárolta a Perion névhasználati jogát, s ezzel e márkanéven is forgalmazhatja a különféle gépjárműindító akkumulátorokat. A Varta Autóakkumulátor Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. így az eddigi 12 százalékos itthoni piaci részesedését 25-30 százalékra, összes árbevételét pedig mintegy 1,5 milliárd forintra növelheti.
A Perion Akkumulátorgyár Rt. még fél évtizedig gyárthat ipari akkumulátorokat, ám ezt nem saját telephelyen, hanem bérmunkában végezteti. Ebből jövőre mintegy félmilliárdos árbevétellel számol a cég.

Nem itt gyártják

Az idén mintegy 90 ezer Varta akkumulátor eladásával és 770 millió forint körüli árbevétellel számoló társaság a következő évben összesen 180 ezer akkumulátor eladásával csaknem 1,5 milliárdos árbevételt érhet el. Az ügyvezető a Varta-csoport termelési kapacitását ismerve egyelőre kizártnak tartja, hogy az anyacég magyarországi gyártást tervezne. Tájékoztatása szerint több helyen is megoldott a Varta és Perion akkumulátorok gyártása, amelyek importként kerülnek a kereskedőkhöz.

Nem épült új Perion-gyár

Kéri József, a Perion Akkumulátorgyár Rt. (PA) kisebbségi tulajdonosa és elnök-vezérigazgatója a Napi Gazdaság kérdésére elmondta, hogy korábban is folytak tárgyalások a Perion névhasználatáról, illetve gyártásáról, s azért született megállapodás, mert a fővárosi Váci úton a gyártást befejező cég nem tudott új termelőbázist kialakítani. Veresegyházán ugyan belekezdett egy új, 1,5 milliárdot meghaladó beruházási értékű akkumulátorüzem építésébe a PA, ám a helyi lakosok és részben a hivatal tiltakozása miatt - a környezetvédelmi hatóság jóváhagyását nem kapta meg a cég - le kellett állnia a beruházással.

Az egykori budapesti telephelyen beszüntetett termelést - próbaüzemként - egy ideig a szlovákiai Selmecbányán, a helyi Akkutrade Ssro-nél folytatta a PA, sőt szó volt arról is, hogy megveszi az ottani telephelyet, ám Kéri tájékoztatása szerint ez nagy összegű környezetvédelmi célú fejlesztésekkel, kiadásokkal járt volna, ezért a magyar cég lemondott róla.

Félmilliárdos árbevétel ipari akkumulátorokból

A Perion Akkumulátorgyár 2007-ig gyárthat Perion márkanevű akkumulátorokat, de csak olyanokat, amelyek főleg targoncákba, más ipari célú járművekbe, berendezésekbe alkalmasak. Ezeket különböző telephelyeken bérmunkában gyártatja a PA, amely jövőre mintegy félmilliárd forint árbevétellel számol. Lovas tájékoztatása szerint a Varta által itthon forgalomba hozott Perion akkumulátorokat külföldön, korszerű fejlesztéseket felhasználva - kalcium rácsszerkezettel - gyártatják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!