György
14 °C
24 °C

Pesszimista a lakosság

2004.04.23. 07:57
Nem derűlátóak a lakosok az ország gazdasági és a saját háztartásuk pénzügyi helyzetét illetően - derül ki a Szonda Ipsos elmúlt háromhavi mérésének eredményeiből. Bár a téma örök, a pártok "jó helyen keresgélnek", amikor a kampány központi ügyévé a gazdaság állapotát tették.
Az elmúlt hónapban a megkérdezettek 43 százaléka vélte úgy, hogy az ország gazdasági helyzete a következő egy évben rosszabbodni fog, s csak 20 százalékuk nyilatkozott optimista várakozásról, 28 százalékuk szerint pedig nem változik majd a helyzet - ezek a Szonda Ipsos márciusi adatai. Az ország gazdasági helyzetével kapcsolatos lakossági várakozás minimálisan javult, hiszen januárban még csak a megkérdezettek 16 százaléka vélte úgy, hogy jobb lesz a helyzet, s 48 százalék várt rosszabbodást. A január volt a mélypont - állítja Závecz Tibor kutatási igazgató. Akkor volt a két nagy párt között a legnagyobb a távolság, ekkor cserélte le a miniszterelnök a pénzügyminisztert, beismerve ezzel, hogy gazdasági problémák vannak.

Késői hatás

Nem mutatnak pozitív tendenciát a saját háztartások pénzügyi helyzetével kapcsolatos, jövőbeni változást firtató kérdésre adott válaszok sem. Márciusban a megkérdezettek 15 százaléka vélte úgy, hogy jobb lesz a saját helyzete, januárban pedig 13 százalékuk remélt javulást. A múlt hónapban 44 százalék prognosztizálta saját pénzügyi helyzetének romlását a következő egy évre, januárban pedig 48 százalékuk vélekedett hasonlóan. Nem vár változást jelenleg 35 százalék, két hónapja pedig 33 százalék nem remélt elmozdulást.

Ha tényleg javul az ország gazdasági helyzete, azt késve érzik meg saját bőrükön az emberek, bár "kommunikációval és makroadatokkal lehet azt az érzetet kelteni, hogy jobb a helyzet, ezzel nem lehet vásárolni a boltban" - fogalmazott Závecz Tibor. Hozzátette: még mindig negatív irányba billeg a mérleg a gazdasági várakozásokat illetően, s ha valami enyhe pozitív emelkedés el is indult, az lassabban szivárog át a lakossághoz. Tény ugyanis, hogy kedvező irányba minden téma esetében lassan lehet elmozdulást elérni, míg egyetlen hibás lépéssel össze lehet omlani.

A gazdasági diadaljelentések függetlenek a pártok népszerűségétől, rövid távon nem lehet átütő erejük - mondta még a kutatási igazgató. A biztos pártválasztó szavazók körében márciusban 53-36 százalék volt a Fidesz előnye az MSZP javára, januárban ez az adat 49-40 volt. Nem véletlen azonban, hogy a kampány vezető témája a gazdaság helyzete, hiszen az emberek elégedetlenek, reményeik gyatrák, egyértelmű, hogy e köré a tematika köré kell építeni a korteskedést. Bár a téma örök, van mit keresniük itt a pártoknak. A Fidesz arra épít, hogy rossz a helyzet - a kormány hibájából; az SZDSZ: rossz a helyzet, de az adóváltoztatások meghozhatják az eredményt; az MSZP és a kormány a javuló makrogazdasági adatokat sorolja.