Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Nagy a pesszimizmus az ingatlanpiacon

2008.01.30. 11:04
Az Ecostat IngatlanBarométer 2007. évi összesített indexe 44,4 százalék, ez 0,5 százalékponttal alacsonyabb mint a tavalyi. A szám azt mutatja, hogy az ingatlanpiac stagnálni fog az idén is.

Az ingatlanpiac szempontjából a tavalyi év egyértelműen stagnáló volt, a strukturális átrendeződés folytatódott, a lakásépítés és forgalmazás dinamikája mérséklődött, az infrastrukturális fejlesztések csak kismértékben erősödtek. A 2008-ra vonatkozó előrejelzések szerint élénkülés a lakás- és építmény-felújítási piacon várható, hasonlóan a nyugat-európai tendenciákhoz. Ennek ütemét és tartósságát lényegesen befolyásolják a támogatási és hitelkonstrukciók feltételei. A 2008. évi lakásépítési igények várhatóan csökkennek, a lakások iránti kereslet mérséklődik, és az egyéb építményeknél is visszaeséssel számolnak.

Többet adnának, mint amennyit vesznek

A kínálat meghaladja a keresletet, az új építmények volumene kevés ingatlancsoport kivételével csökken. Az értékesítési idők hosszabbodnak, az új építésű ingatlanok árai emelkednek, a használt ingatlanok körében változatlanak, helyenként csökkennek. Főleg az infrastrukturális beruházások csökkenhetnek, viszont folytatódik a kereskedelmi építmények, irodák, ipari parkok, szállodák építésének enyhe bővülése.

A 2005-ben elkezdődött mérséklődés fennmaradásával az értékesítési csatornák továbbra sem bővülnek, általában továbbra is egyre nehezebb eladni az új és használt lakásokat Budapesten és az ország legtöbb régiójában. Az üdülők és az üdülőtelkek piaca továbbra is stagnál, ezt a szezonális hatás is erősíti.

A lakáspiacot a mai állapotából rövid távon feltehetően egy jól működő hitel- vagy lízingkonstrukció mozdíthatja ki. Hosszú távon természetesen reménykedhetünk újabb kül- és belföldi befektetői csoportok keresletnövekedésében, valamint abban, hogy a hazai ingatlanpiac szereplőinek vásárlóereje érezhető mértékben növekszik majd és az ingatlanforgalom újra megélénkül.

A lakosság a jövőben kisarányban növekvő lakásépítést és ingatlanvásárlást tervez. A vállalatok továbbra is bizonytalanok ingatlanvásárlásaik és az ingatlanokba történő befektetéseik terén. A legpesszimistábbak jelenleg az önkormányzatok, amelyek kevesebb ingatlan-beruházást és -felújítást terveznek a következő fél évben, mint amennyit megvalósítottak a korábbi időszakokban.

Infláció feletti árnövekedés

2008. első felére az ingatlan-beruházók a legtöbb befektetői csoportnál kismértékben csökkenő építési kedvet prognosztizálnak. Megítélésük szerint a befektetési hajlandóság összességében csökken. Legkevésbé a lakosságtól várnak rendeléseket a beruházók, a külföldi befektetőktől a megrendelések kismértékű növekedésével számolnak.

Az ingatlanpiac szereplői 2008-ra továbbra is az előre jelzett inflációnál magasabb árnövekedést várnak. Az előző negyedévben 6,5-9,3 százalék között mozgott a vélt árnövekedés, az év negyedik negyedévében az inflációt meghaladó 7,8-9,7 százalékos áremelkedést prognosztizálnak. A legnagyobb mértékű árnövekedést már nem a telkeknél, hanem a az építőanyag-áraknál (9,7%) várják.

A családok lakásvásárlási szándékai továbbra sem növekednek jelentősen, kevesebben kívánnak a jövőben házat vagy lakást venni, mint az előző években. A lakásfelújítások lényeges összetevője a panel-felújítási program, amelynek támogatási forrása 2008-ban bővül. A panel felújítási programra idén tízmilliárd forintot különítettek el a költségvetésben, a programban a házgyári technológiával épült lakótömbök korszerűsítésének költségét azonos arányban finanszírozza az állam, az önkormányzat és a lakóközösségek. Változás ebben az évben, hogy az eddigi lakásonként nágyszázezer forint állami támogatás ötszázezer forintra emelkedett. A program elindítása óta mind a költségvetés, mind az önkormányzatok 34-34 milliárd forintot fordítottak a paneltechnológiával épített lakóházak felújítására.