Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Pesszimista lakosság és vállalkozások

2005.07.18. 00:01
A fogyasztói bizalmi index gyengülése nyomán tovább romlott júniusban a GKI-Wallis konjunktúra-index szezonális hatásoktól megtisztított értéke, és a valaha (1996 óta) mért legalacsonyabb szintre, mínusz 21,7 pontra esett a májusi mínusz 21,4-ről. A fogyasztói bizalmi index júniusi mínusz 35,2 pontos értéke a tavaly márciusi szintre süllyedt.
Az üzleti várakozások immár a negyedik hónapja változatlan szinten állnak, júniusban mínusz 17 pontot jeleztek a májusi mínusz 17,4-es érték után - áll a GKI Gazdaságkutató Rt. legújabb felmérésében, amely az Európai Unió támogatásával készült. Az ipari várakozások 2004 ősze óta tartó romlása májusban megállt, júniusban pedig már javult. Az 50 főnél kevesebbet foglalkoztató cégek "közérzete" sokkal rosszabb, mint a közép- és nagyvállalatoké. A kereskedelmi cégek a májusinál jobb üzletmenetről és kissé aktívabb jövőben megrendelési politikáról számoltak be.

A fogyasztók saját pénzügyi helyzetüket júniusban a májusihoz hasonlónak látják, de a következő 12 hónapban romlásra számítanak. Az ország gazdasági helyzetét nem értékelik rosszabbnak, mint egy hónappal korábban, viszont a következő egy évben negatív tendenciákat várnak.

A fogyasztók inflációs várakozásai emelkedtek a májusihoz képest, s a következő 12 hónapban is áremelkedésre számítanak. A munkanélküliségre vonatkozó várakozások szintén érezhetően emelkedtek. A lakosság vásárlási kedve valamivel jobb, mint az előző hónapban, de a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások lényegében változatlan helyzetet vetítenek előre. A felmérés szerint jelentősen tovább mérséklődött a megtakarításra kedvező alkalmat látók aránya.

Magyarország hét régiója közül négyben romlottak, háromban pedig javultak a fogyasztók várakozásai. A fogyasztói bizalom Közép- és Észak-Magyarországon, valamint a Dél-Alföldön csökkent a legnagyobb mértékben. Az Észak-Alföld lakosságának bizalma ennél kisebb mértékben, de az országos átlagot meghaladva csökkent. Ezzel szemben a Nyugat-Dunántúlon lakók bizalma igen jelentősen emelkedett, míg a Közép- és Dél-Dunántúl lakosságának véleménye ennél szerényebben javult az előző hónaphoz képest.