Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Több pezsgő fogy az év végén

2002.12.12. 11:24
Az AC Nielsen adatai szerint 2000 novemberben és decemberben 175 százalékkal nőtt a pezsgővásárlás az előző két hónaphoz képest, ami értékben 169 százalékos növekedést jelentett. Tavaly a megfelelő időszakban már 211 százalékos volt a mennyiségi és 205 százalékos az értékbeli növekedés.
A pezsgők általában 0,75 literes kiszerelésben kaphatók, s 94 százalékuk fehér, 5 százalékuk vörös, 1 százalékuk pedig rozé. Az édes pezsgők divatosabbak a szárazaknál, a 2001. október-november és 2002. augusztus-szeptember közötti kumulált évben mennyiségi részesedésük elérte a 66 százalékot. A félszáraz pezsgők 19, a száraz habzó italok 8 százalékát adták a mennyiségi piacnak, az extra száraz, a brut és az egyéb termékek pedig csak nagyon kis szegmensét.

Terjednek a márkás pezsgők

A karácsonyi szezonban némileg nő az édes pezsgők iránti kereslet. A pezsgők csaknem 40 százaléka a fővárosban és Pest megyében fogy, Északnyugat-Magyarországon a termékek átlagosan ötöde talál gazdára. Legkevésbé Délnyugat-Magyarországon kelendő ez az ital, fogyasztása e régióban 12 százalék körüli.

A pezsgők területén is megjelentek a kereskedelmi márkás termékek, 2002. augusztus-szeptemberben például az eladások 6,5 százalékát adták mennyiségben a hálózatok saját márkás pezsgői, értékben ez 4 százalékot jelentett. A gyártók közül a Henkell & Söhnlein pezsgői uralják a piac több mint kétharmadát, elsősorban a Törley és Balatonboglári termékekkel, jelentősebb gyártó még a Hungasekt is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!