Konrád, Tivadar
10 °C
23 °C

Kedvezőbb hitelre vált a Pannon GSM

2001.06.14. 14:26
A Pannon GSM lejáró hitelei refinanszírozására és további fejlesztéseire 35 milliárd forintos szindikált hitelt vesz fel öt hazai banktól. A vállalat június 14-én írta alá a hitelszerződést a CIB Bank, az ING Bank, a Kereskedelmi és Hitelbank, a Magyar Külkereskedelmi Bank és az OTP Bank alkotta konzorciummal. Az ötéves lejáratú hitelt a bankok forintban nyújtják, a Pannon GSM három év múlva kezdi meg a törlesztést.
A Pannon GSM a szindikált hitelből mintegy 29 milliárd forintot fordít lejáró hitelei törlesztésére, a maradékot pedig fejlesztésre költi, mondta el Björn Flakstad, a cég vezérigazgatója. Mint mondta, a hitel felvételét az is indokolja, hogy a hazai mobilpiac az általuk várttól eltérően fejlődött. A cég 1997-ben, a hitelek felvételekor arra számított, hogy 2001 év végére 930 ezer előfizetője lesz. Ezzel szemben a Pannon GSM előfizetőinek száma jelenleg meghaladja a másfél milliót.

A Pannon GSM-nek nyújtott hitelről Zdeborsky György, a CIB Bank vezérigazgatója elmondta, hogy ez a hazai piacon az egyik legnagyobb összegű forintalapú hitelnek számít. Azt nem közölték, hogy a konzorcium egyes tagjai a hitel mekkora részét adják, Zdeborsky György annyit mondott, hogy a nemzetközi gyakorlat szerint a konzorcium tagjainak azonos szokott lenni a részesedése. A szindikált hitel kamatozásáról mindössze annyit közöltek, hogy az a BUBOR-hoz kötődik, de a Pannon GSM teljesítményétől is függ.

A CIB, az MKB és az OTP már korábban is együttműködött a szindikált hitelek nyújtásában, ezúttal pedig a K&H és az ING is csatlakozott hozzájuk. Ilyen nagy összegű hitel nyújtását nem teszi lehetővé egyetlen bank számára a banktörvény, ezért tömörülnek konzorciumokba a pénzintézetek. Az ötéves lejáratú hitelt a bankok forintban nyújtják, a Pannon GSM három év múlva kezdi meg a törlesztést.