Piroska
-2 °C
5 °C

A piac a jelenlegi koalíciót támogatja

2006.04.10. 13:14
A piac nem értékeli a Fidesz retorikáját, ezért inkább a jelenlegi koalíciót pártolja. A régi-új szociálliberális kormánynak azonban nem adna sok időt arra, hogy ígérgetések helyett gyorsan rendbe vágja a költségvetést - vélik londoni feltörekvő piaci elemzők.

Dwyfor Evans, a Bank of America (BoA) londoni befektetési részlegének feltörekvői piaci stratégiáért felelős alelnöke azt mondta: az első, hétfői piaci reakciók a baloldali koalíció eredményével kapcsolatos "óvatos elégedettségre" utalnak. Evans szerint az, hogy a forint a hétfő délelőtti hivatalos forgalomban 266,50-ig erősödött a nyitás előtt mért 268-ról, megkönnyebbülést jelez, "de nem ovációt".

Nem az MSZP-SZDSZ mellett, inkább a Fidesz ellen

Ennek nem elsősorban a kormány által előterjesztett reformjavaslatokhoz van köze, hanem ahhoz, hogy a Fidesz "különösen populista színben" tűnt fel az első forduló kampányában, mondta a BoA vezető londoni elemzője.

A BNP Paribas szerint ugyanakkor a befektetőknek nem szabad elfelejteniük azt sem, hogy "az MSZP négy évvel ezelőtti választási ígéreteinek teljesítése döntötte káoszba" a piacot, és az elmúlt évek rossz gazdaságpolitikai döntéshozatalai éreztetik most is a hatásukat.

A cég szerint azonban a Fidesz győzelme nem tenne jót a forint- és a kötvénypiacnak, e párt "populistább választási ígéretei miatt", és azért sem, mert a piac általában "a status quo fennmaradását pártolja".

A választás nem számít, csak a költségvetés

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató londoni befektetési részlegének hétfőn kiadott elemzése háromnegyedes esélyt ad a jelenlegi koalíció csekély parlamenti többségű fennmaradására, de nem zárja ki a döntetlent sem, amelyben az MSZP-SZDSZ koalíciónak éppen 193 mandátuma lenne a 386-ból. Az eredmény minden valószínűség szerint szoros lesz, és bárki győz is, a következő kormánynak nem lesz erőteljes felhatalmazása a szükséges költségvetési megszorítások és szerkezeti reformok végrehajtására. Ezért a cég fenntartja a magyar befektetési konstrukciók, elsősorban a forint árfolyamára érvényes negatív hozzáállását, áll a Goldman Sachs kommentárjában.

A Dresdner Bank londoni befektetési részlegének kommentárja szerint az MSZP-SZDSZ koalíció fennmaradása lenne "a viszonylag inkább piacbarát" eredmény. A ház változatlanul kétségesnek tartja a gyors költségvetési konszolidációt, és emiatt szerinte a következő hónapokban továbbra is lefelé ható kockázatok terhelik a magyar befektetési konstrukciókat.

A BNP Paribas bankcsoport londoni részlegének elemzése szerint mivel a nagy pártoknak a költségvetési konszolidáció iránti elkötelezettségében nincs nagy különbség, bármilyen végeredmény semleges piaci hatású lesz. A piac a jelek szerint mégis inkább a szocialisták győzelmét pártolná, tekintve a Fidesz retorikáját, benne a Budapest Airport újraállamosításáról elhangzott fenyegetést, áll az elemzésben.

Tenni azért kell, és lehetőleg minél gyorsabban

A Bank of America elemzője szerint ha a második forduló után a jelenlegi koalíció marad kormányon, a piac meglehetősen gyors (költségvetési) lépéseket fog várni, mivel "már jó ideje az a helyzet, hogy ígéretek hangzanak el azok teljesítése nélkül". A gyors lépéseket sürgetheti az is, hogy az Európai Unió és a hitelminősítő intézetek "a koalíció sarkában lesznek", és ezek - valamint a piac is - büntetni fogják az intézkedések elmaradását.

Evans szerint ha a Fidesznek sikerülne valahogy átfordítania az eredményt a második fordulóban, az általa alakítandó kormánynak talán több időt hagyna a piac, pusztán azért, mert a párt négy évig ellenzékben volt. A Fidesz elmúlt néhány heti retorikája azonban "nem nyerte meg különösebben a piac tetszését", tette hozzá.

A választásoknak nincs nagy hatásuk a piacra

A Bank of America londoni elemzője szerint mindazonáltal egyik nagy pártnak sincs olyan gyorsan megvalósítható programja, amelyet a piac fenntartható reformpolitikának minősítene, ezért szerinte - még ha most "megkönnyebbülést tükröző fellendülés" tapasztalható is - a második forduló eredményének egyik esetben sem lenne "különösebben pozitív" piaci hatása.

Jeff Gable, a Barclays Capital befektetési ház londoni feltörekvő piaci közgazdásza úgy látja, amennyiben a Fidesz alakítana kormányt, akkor "ha csak az eddig hallott választási ígéreteiket valósítják meg", az sem lenne nagyon kedvező. Gable különösen az adócsökkentési ígéretekre utalt, mivel "igen sok a kétely" azzal kapcsolatban, hogy ezek generálhatják-e a Fidesz által várt többletbevételt. A Fidesz kormányra kerülése esetén hajlamos lenne arra, hogy a helyzetről a lehetséges legrosszabb képet fesse, megpróbálva a lehető legnagyobb mértékben a jelenlegi kormányt felelőssé tenni. Ez ugyan nem változtatna a tényleges helyzeten, de az ezt kísérő szalagcímeket a piac esetleg nehezen emésztené meg.

A Goldman Sachs szerint piaci szempontból negatív az első forduló, mert folytatódik a bizonytalanság, és a második fordulóig hátralévő két hétben szerinte "a pártok még több költségvetési kiadást és adócsökkentést fognak megígérni". Jeff Gable, a Barclays Capital befektetési ház londoni feltörekvő piaci közgazdásza aszerint a két forduló között számítani kell piaci gyengülésekre, mert valószínű, hogy újabb populista ígéretek hangzanak el "az utolsó néhány választó" megnyerése végett.