Olivér
5 °C
8 °C

A botrány elűzheti a befektetőket

2006.09.18. 11:58
Több piaci elemző is elkészítette az első forgatókönyveket és reakciókat arról, milyen hatása lehet a piacra a politikai botránynak. A Danske Bank elemzője azt javasolja ügyfeleinek, kerüljék a magyar piacot, más londoni elemzők ugyanakkor nem várnak kormány- és forintválságot. A Raiffeisen szerint megsínyli a forint és a tőzsde a helyzetet, ha a bizonytalanság elhúzódik.

Komoly problémák elé néz Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a hét végén kiszivárgott hangfelvétel miatt - idézi a Danske Bank elemzőjét a Portfolio.hu. Lars Christensen kifejezetten válságról beszél, amit a miniszterelnök beismerő kijelentése okozhat, miszerint hazudtak, és elrontották a dolgokat az előző kormányzati ciklusban.

Nehezebb lesz reformot csinálni

Az elemző szerint a kijelentések saját magukért beszélnek. Christensen említést tesz arról is, hogy kisebb csoportok már az utcára vonultak, a miniszterelnök lemondását követelve. Az események akár a kormány bukásához is vezethetnek. Az elemző szerint a kormány népszerűsége mindenképpen csökkeni fog, a szocialisták az önkormányzati választásokon a véltnél gyengébben szerepelnek majd.

Az elemző szerint a kormánynak nehezebb lesz végigvinni a megszorító csomag intézkedéseit, ami a pénz- és tőkepiacokat is negatívan érinti. Emiatt a bank ügyfeleinek Christensen azt ajánlja, maradjanak távol a magyar eszközöktől, annak ellenére is, hogy ezekben a bank jó profitlehetőséget lát. Mivel azonban a politikai helyzet bizonytalan, nem ajánl komoly vásárlásokat.

Tőzsde, forint - mélyrepülés jöhet

A hétvégi politikai botrány nyomán lehetséges forgatókönyvek esetleges piaci következményeit vette számba Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője. A legnagyobb kockázatot egy kormányfőváltás jelentheti, ebben az esetben ugyanis fennáll a veszély, hogy az intézkedéscsomag felpuhul, amire a piac negatívan reagálhat.

Lehetséges ebben az esetben olyan Gyurcsány-utód is, akinek a megválasztása a kiigazító lépéseket nem befolyásolja. Ekkor hosszabb távon neutrális piaci következményei lehetnek a válságnak, akárcsak abban az esetben, ha Gyurcsány megőrzi támogatottságát és pozícióját, és sikeresen elhiteti a bázisával, hogy nincs alternatíva.

Ha tartós marad a bizonytalanság - például a lázadó szocialisták és az ellenzék szövetkezése miatt -, akkor a piaci reakciók tartósan negatívak maradnak; az elemző ezt tartja a legkevésbé valószínűnek.

Rövid távon egyértelműen hatással lehet a piacokra a bizonytalanság, ami gyengíti a forinteszközöket. Egy hónapos időtávban valószínű, hogy a politikai botrány csillapodik, a piacok megnyugszanak. Egyelőre a forinteszközök tartását ajánlja, az árfolyamot továbbra is a 270-280-as sávba várja.

A forint most éppen erős

A forint reggel jelentősen gyengült, akárcsak a tőzsde. A részvényindex délelőtt sem tudott kitörni a negatív sávból, a forint viszont korrigált napközben. Míg reggel 273 forintnál drágábban is kereskedtek az euróval, dél körül az árfolyam 271 forint/euró alá tért vissza.

Londonban nem aggódnak

A piaci nyomás és a kamatemelési várakozás erősödhet, de kifejezett forintválság vagy a kormány bukása nem valószínű, mondták londoni feltörekvő piaci elemzők Gyurcsány Ferenc beszédének kiszivárogtatása után. Dwyfor Evans, a Bank of America londoni befektetési részlegének alelnöke azt mondta: egy miniszterelnöktől "az ember nem pontosan ilyen kommentárokat várna", de végül is Gyurcsány Ferenc "csak azt ismerte be, amit a legtöbb kormány és a legtöbb kormányfő amúgy is csinál".

Evans szerint ezért piaci szempontból nem várható hosszú távra szóló negatív hatás, már csak azért sem, mert "jó ideje köztudott volt, hogy a kormány és a Pénzügyminisztérium nyilatkozatai például a költségvetésről nem a valóságot tükrözték". Piaci szempontból semmi új nem hangzott el; ezt jelezte, hogy jóllehet hétfő reggel volt valamelyes forinteladási nyomás, ez később visszafordult. A Bank of America londoni részlegének térségi alelnöke szerint hosszú távra jelentősebb politikai kihatása sem lesz az ügynek.

Jeff Gable, a Barclays Capital londoni befektetési csoport feltörekvő piaci stratégája úgy fogalmazott: egyértelmű, hogy a szocialista párton belül jelentős ellenállás van a miniszterelnökkel és politikájával szemben, és úgy tűnik, belső harc folyik a párt irányvonalának meghatározásáért. A Barclays Capital térségi szakértője szerint a forintnak az elmúlt időszak árfolyamsávján belüli meglehetősen erős múlt heti jegyzése azt jelezte, a piac "egy csomó jó hírt árazott be"; ahhoz képest lett most nagyobb a politikai bizonytalanság.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?