Ilona
17 °C
32 °C

A botrány elűzheti a befektetőket

2006.09.18. 11:58
Több piaci elemző is elkészítette az első forgatókönyveket és reakciókat arról, milyen hatása lehet a piacra a politikai botránynak. A Danske Bank elemzője azt javasolja ügyfeleinek, kerüljék a magyar piacot, más londoni elemzők ugyanakkor nem várnak kormány- és forintválságot. A Raiffeisen szerint megsínyli a forint és a tőzsde a helyzetet, ha a bizonytalanság elhúzódik.

Komoly problémák elé néz Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a hét végén kiszivárgott hangfelvétel miatt - idézi a Danske Bank elemzőjét a Portfolio.hu. Lars Christensen kifejezetten válságról beszél, amit a miniszterelnök beismerő kijelentése okozhat, miszerint hazudtak, és elrontották a dolgokat az előző kormányzati ciklusban.

Nehezebb lesz reformot csinálni

Az elemző szerint a kijelentések saját magukért beszélnek. Christensen említést tesz arról is, hogy kisebb csoportok már az utcára vonultak, a miniszterelnök lemondását követelve. Az események akár a kormány bukásához is vezethetnek. Az elemző szerint a kormány népszerűsége mindenképpen csökkeni fog, a szocialisták az önkormányzati választásokon a véltnél gyengébben szerepelnek majd.

Az elemző szerint a kormánynak nehezebb lesz végigvinni a megszorító csomag intézkedéseit, ami a pénz- és tőkepiacokat is negatívan érinti. Emiatt a bank ügyfeleinek Christensen azt ajánlja, maradjanak távol a magyar eszközöktől, annak ellenére is, hogy ezekben a bank jó profitlehetőséget lát. Mivel azonban a politikai helyzet bizonytalan, nem ajánl komoly vásárlásokat.

Tőzsde, forint - mélyrepülés jöhet

A hétvégi politikai botrány nyomán lehetséges forgatókönyvek esetleges piaci következményeit vette számba Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője. A legnagyobb kockázatot egy kormányfőváltás jelentheti, ebben az esetben ugyanis fennáll a veszély, hogy az intézkedéscsomag felpuhul, amire a piac negatívan reagálhat.

Lehetséges ebben az esetben olyan Gyurcsány-utód is, akinek a megválasztása a kiigazító lépéseket nem befolyásolja. Ekkor hosszabb távon neutrális piaci következményei lehetnek a válságnak, akárcsak abban az esetben, ha Gyurcsány megőrzi támogatottságát és pozícióját, és sikeresen elhiteti a bázisával, hogy nincs alternatíva.

Ha tartós marad a bizonytalanság - például a lázadó szocialisták és az ellenzék szövetkezése miatt -, akkor a piaci reakciók tartósan negatívak maradnak; az elemző ezt tartja a legkevésbé valószínűnek.

Rövid távon egyértelműen hatással lehet a piacokra a bizonytalanság, ami gyengíti a forinteszközöket. Egy hónapos időtávban valószínű, hogy a politikai botrány csillapodik, a piacok megnyugszanak. Egyelőre a forinteszközök tartását ajánlja, az árfolyamot továbbra is a 270-280-as sávba várja.

A forint most éppen erős

A forint reggel jelentősen gyengült, akárcsak a tőzsde. A részvényindex délelőtt sem tudott kitörni a negatív sávból, a forint viszont korrigált napközben. Míg reggel 273 forintnál drágábban is kereskedtek az euróval, dél körül az árfolyam 271 forint/euró alá tért vissza.

Londonban nem aggódnak

A piaci nyomás és a kamatemelési várakozás erősödhet, de kifejezett forintválság vagy a kormány bukása nem valószínű, mondták londoni feltörekvő piaci elemzők Gyurcsány Ferenc beszédének kiszivárogtatása után. Dwyfor Evans, a Bank of America londoni befektetési részlegének alelnöke azt mondta: egy miniszterelnöktől "az ember nem pontosan ilyen kommentárokat várna", de végül is Gyurcsány Ferenc "csak azt ismerte be, amit a legtöbb kormány és a legtöbb kormányfő amúgy is csinál".

Evans szerint ezért piaci szempontból nem várható hosszú távra szóló negatív hatás, már csak azért sem, mert "jó ideje köztudott volt, hogy a kormány és a Pénzügyminisztérium nyilatkozatai például a költségvetésről nem a valóságot tükrözték". Piaci szempontból semmi új nem hangzott el; ezt jelezte, hogy jóllehet hétfő reggel volt valamelyes forinteladási nyomás, ez később visszafordult. A Bank of America londoni részlegének térségi alelnöke szerint hosszú távra jelentősebb politikai kihatása sem lesz az ügynek.

Jeff Gable, a Barclays Capital londoni befektetési csoport feltörekvő piaci stratégája úgy fogalmazott: egyértelmű, hogy a szocialista párton belül jelentős ellenállás van a miniszterelnökkel és politikájával szemben, és úgy tűnik, belső harc folyik a párt irányvonalának meghatározásáért. A Barclays Capital térségi szakértője szerint a forintnak az elmúlt időszak árfolyamsávján belüli meglehetősen erős múlt heti jegyzése azt jelezte, a piac "egy csomó jó hírt árazott be"; ahhoz képest lett most nagyobb a politikai bizonytalanság.