Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

A piac szerint marad a kamat

2004.05.17. 08:01
Elemzők szerint a forint árfolyama most túl labilis ahhoz, hogy újabb kamatcsökkentés legyen. A jegybank a befektetői bizalom helyreállítására is várhat.
Nem látszik különösebb indoka annak, hogy a jegybank ma a kamathoz nyúljon - összegezhető a Napi Gazdaság által megkérdezett szakértők véleménye. Az eddigieknél egyszerűbb a helyzet, mert meglehetősen labilis a forint, valamint labilis a külföldi befektetők bizalma a régióval szemben, az esetleges vágás pedig tovább gyengítené a magyar devizát. A piac egyébként nem árazott be kamatcsökkentést.

Nincs eyensúly

Egyelőre nem tűnik úgy, hogy a forint megtalálta volna új egyensúlyi kurzusát - vélekedik Tóth Illés, a Budapest Economics elemzője. Szerinte most kisebb az esély bármilyen lépésre, mint akár két héttel ezelőtt - akkor az MNB a tartást váró véleményekkel szemben 50 pontot vágott. Az elemző úgy véli, a legutóbbi kamatcsökkentés mintegy megelőlegezte a kedvező inflációt. Az újabb lépést sem a piaci, sem pedig a fundamentális folyamatok nem támasztanák alá.

Úgy tűnik, hogy a monetáris tanács elégedett a forint árfolyamával - mondta Nyeste Orsolya, a Postabank elemzője. Szerinte egyébként a jegybanknak jobb, hogy a 250-260 forintos eurósáv gyenge oldalán tartózkodik a magyar deviza, mivel alkalmat ad további kivárásra.

Némiképp eltérő véleményt képvisel Vojnits Tamás, az OTP Bank vezető makroelemzője, aki nem lát erős érvet egy 25 bázispontos kamatcsökkentés ellen. Ezzel a jegybank nyomatékosítaná a kis lépések trendjének fenntartását, nem hagyná kétségek között a befektetőket a folyamatok iránya felől. Vojnits szerint egyébként a félév végéig nagy biztonsággal lehet számítani 25-50 bázispontos mérséklésre.

Bizalomra várva

A következő vágás többek szerint sem várható azelőtt, hogy a külföldi befektetők ismét bizalmat szavaznának a térségnek. Óvatosság - feltehetően ez lesz az egyik vezérmotívuma a hétfőn megjelenő idei második inflációs jelentésnek. A jelentésben az MNB többek szerint is lejjebb hozza az inflációs várakozásait mind az az idei, mind pedig a - lényegesen fontosabb - jövő évre vonatkozóan, senki nem gondolja azonban, hogy 4 százaléknál alacsonyabbra várnák a 2005-ös áremelkedést. Igaz, a várakozások csökkentéséről már jobban megoszlanak a vélemények, mint a kamat tartásáról.

A vártnál kedvezőbb inflációs adat sugallta képet ugyanis jelentősen rontja a magas olajár. Az inflációs kockázatok inkább felfelé mutatnak - vélekedik Trippon Mariann, a CIB Bank elemzője. Tóth Illés arra számít, hogy az inflációs jelentésben kedvezőbb makrokép bontakozik ki, ami arra orientálhatja a jelenleg meglehetősen tétova piacot, hogy pozitív irányba mozduljon. Ilyen értelemben a jelentés iránymutató lehet, illetve alátámasztja a legutóbbi 50 bázispontos kamatcsökkentés keltette optimizmust is.