Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

A kamatvágás túlpörgette a piacot

2004.03.24. 09:03
A befektetők további száz bázispontos vágást áraztak be a következő két hónapra. Szakértők szerint ennek legfeljebb a fele a reális.
A jegybanki alapkamat hétfői 25 bázispontos csökkentése a piac túlszaladására utaló jelenségeket váltott ki. Az euró csaknem átlépte a 251 forintos kurzust, az állampapír-aukció rég nem látott sikereket hozott, a hozamok izmos csökkenésnek indultak, a piac további jelentős kamatvágást árazott be.

Túlszaladt a piac

Beigazolódni látszanak azok az aggodalmak, amelyek szerint a jegybank monetáris engedékenységét látva, a hétfői kamatcsökkentést túlértékelve, esetleg "túlszalad a piac". A jól sikerült állampapír-piaci aukció után jelentősen erősödött a forint a bankközi devizapiacon az euróval szemben, a 251-es szint azonban megálljt parancsolt - egyelőre. A piac valóban a túlpörgés jeleit kezdi mutatni - vélekedik Török Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír makroelemzője. A következő két hónapra a piac további száz bázispontos vágást árazott be.

A jegybank ebben a helyzetben egyelőre várhatóan a folyamatok szemlélésére szorítkozik, ám ha tovább erősödik a forint és folytatódnak az intenzív kötvényvásárlások, úgy újabb csökkentésre szánhatja el magát. Ennek mértéke azonban az elemző szerint a beárazottnak csak hozzávetőleg a felét éri el.

A tegnapi aukció egyértelműen a külföldi befektetők bizalmának megerősödését jelezte. A magyar fizetőeszköznek is jót tett az aukció, hiszen az állampapír-vásárláshoz forintra volt szükségük a külföldi befektetőknek. Az euró árfolyama így a reggeli 252 forint körüli szintekről délutánra 251,10/30-as szintre csúszott vissza közepes forgalom mellett, a 251-es szint azonban ellenállt.

Legyenek óvatosak

Kolba Miklós, az ING Bank szakembere szerint a most kialakult helyzet állampapírfüggő, azaz amennyiben továbbra is sikeresek az aukciók (mint a holnapi hat hónapos DKJ-árverés), úgy folytatódhat az európai valuta gyengülése, bár véleménye szerint 250,50 forintos szint körül megindul a profitrealizálás.

A kamatvágás másnapján az elemzők óvatosságra intettek, hiszen szerintük a hirtelen nagy kamatcsökkentés, illetve az ez irányú várakozások túlzott felerősödése hosszú távon visszaüthet. Szakértők szerint az MNB nehezen tud ellenállni a piaci nyomásnak, ha a forint tovább erősödik a rövid lejáratú értékpapírok piacán. A Reuters mindazonáltal megjegyzi, hogy a magyarországi jegybanki alapkamat 12,25 százalékos mértéke a régióban még mindig a legmagasabb, s a forintnak az euróval szembeni négyszázalékos erősödése sokkal inkább a portfóliótőke aktivitásának volt köszönhető, semmint a végbefektetők tömeges (újra)megjelenésének.

Vojnits Tamás, az OTP elemzője a hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a hétfői váratlan lépés a kamatvágások időszakának elérkezését sugallja, a 25 bázispont azonban azt mutatja, hogy az MNB vonakodik a túl gyors enyhítéstől. Fennáll ugyanis a veszélye annak, hogy a bank elveszti az uralmat a kamatok fölött. Adam Slater, a Credit Agricole Indosuez elemzője szerint a hétfői lépés rizikós lehet, újabb "forintbuborékhoz" vezethet ugyanis, ami a jegybankot további csökkentésre kényszerítheti.