Mátyás
-6 °C
1 °C

Nem lehet 'az első' a Pick

2004.12.16. 14:44
A fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított a Pick, amikor termékein használta a N°1 jelölést. A Gazdasági Versenyhivatal harmincmillió forintra büntette a szegedi céget.
A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa megállapította, hogy a Pick Szeged Szalámigyár és Húsüzem Rt. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, amikor 16 termékének csomagolásán a "N°1" jelölést annak ellenére alkalmazta, hogy ez év nyarán már ugyanezért bírságolta meg a versenyhatóság. A vállalkozás a figyelmeztetés ellenére a termékek csomagolási jelölésén csak részben változtatott - tájékoztatta a GVH az Indexet. Az új eljárásban hozott határozatában a Versenytanács megtiltotta a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartás további folytatását, és hatmincmillió forint bírság megfizetésére kötelezte.

A csomagoláson elhelyezett jelek, feliratok, ábrák fogyasztótájékoztatási és ellenőrzési célokat szolgálnak. A "N°1" jelölésnek önmagában rangsort, elsőbbséget jelölő értelme van, amely csak valamely más, kevésbé kiemelkedő áruval összehasonlítva nyer értelmet. A Pick Rt. 16 termékén feltüntetett "N°1" jelöléssel azt az üzenetet közvetítette a fogyasztók felé, hogy a termék a versenyző termékek rangsorában az első helyen található.

Az abszolút elsőbbséget kifejező felsőfokú jelző esetében a megalapozottságot a vállalkozásnak valamennyi versenytárssal, illetve versenyző termékkel szemben bizonyítania kell - közölte a GVH. Vagyis, jogsértést követ el a vállalkozás, ha magáról vagy termékéről olyan felsőfokú jelzőt állít, amelyet nem tud hitelt érdemlően, objektív módon bizonyítani. A Pick Szeged Szalámigyár és Húsüzem Rt. állításának helytállóságát nem bizonyította.