Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Nem lehet Number1 a Pick szalonnája

2004.06.03. 20:11
Jogsértően állította a Pick, hogy az ő szalonnája a legfinomabb. A N'1 jelző csak akkor alkalmazható, ha a cég bizonyít, de ezt nem tette meg.
A Pick Szeged Szalámigyár és Húsüzem Rt. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, amikor "Nemes és Finom Császárbacon" elnevezésű termékének csomagolásán a "N'1" jelölést alkalmazta - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal. A Versenytanács a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartás további folytatását a határozat kézhezvételétől megtiltotta, azaz "Nemes és Finom Császárbacon" elnevezésű termékének csomagolásán a vállalkozás ekkortól nem tüntetheti fel a "N'1" jelölést, a terméket ilyen csomagolásban nem hozhatja forgalomba. A Versenytanács a vállalatot 1 millió forint bírság megfizetésére kötelezte.

A GVH az Indexhez eljutatott közleményében kifejti: a "N'1" jelölésnek önmagában rangsort, elsőbbséget jelölő értelme van, amely csak valamely más, kevésbé kiemelkedő áru viszonyában nyer értelmet. A Pick Rt. a "Nemes és Finom Császárbacon" elnevezésű termékének csomagolásán feltüntetett "N'1" jelöléssel, és a jelölés megjelenésének összhatásával azt az üzenetet közvetítette a fogyasztók felé, hogy a termék a versenyző termékek rangsorában az első helyen található. Az abszolút elsőbbséget kifejező felsőfokú jelző, jelölés megalapozottságát a vállalkozásnak valamennyi versenytárssal, illetve versenyző termékkel szemben bizonyítania kell. Jogsértést követ el a vállalkozás, ha magáról vagy termékéről olyan felsőfokú jelzőt állít, amelyet nem tud hitelt érdemlően, objektív módon bizonyítni kell. A Pick a kifogásolt állításának helytállóságát nem bizonyította.