Bernadett
0 °C
4 °C

Szabassa át keblét Magyarországon!

2005.09.26. 09:51
Magyarországon egyre több külföldi végeztet esztétikai beavatkozást az európai árak töredékéért. Az egészségturizmusra specializálódott angol Perfect Profiles utazási iroda emiatt budapesti képviseletet állít fel - tudta meg a VG. A legnépszerűbb beavatkozásnak az akár másfél millióba is kerülő mellnagyobbítás számít.
Saját képviselet alapít Budapesten az egészségturizmusra specializálódott angol Perfect Profiles utazási iroda - tudta meg a Világgazdaság. A társaság itteni irodája október 3-tól kezdi meg működését a Thermal Hotel Margitszigetben. A cég értékesítési igazgatója, Mike Silford lapunknak azzal indokolta döntésüket, hogy az Anglián kívül is megnövekedett érdeklődés miatt döntöttek a magyarországi terjeszkedés mellett. Hangsúlyozta: a legfőbb szempont az ár. Magyarországon pedig harmadannyiba kerül egy beavatkozás, mint Angliában, és a szállás, illetve az utazás költségeivel együtt is féláron megúszszák az érdeklődők.

A CME Travel Ltd. 2005 elején kifejezetten az egészségturizmusra alakított részlege, a Perfect Profiles többek között esztétikai műtéteket ajánl Magyarországon, miközben segít lefoglalni a szállást és repülőjegyet. Mike Silford jelezte: már valamivel több mint 120 utast hoztak Magyarországra: hatvan százalékuk Angliából érkezett, míg 40 százalékot Európa más országaiból és az Egyesült Államokból jövők tették ki. Mint mondta: a zsírleszívás és az orrműtétek a legkeresettebbek.

Angol fölény

A Bloomberg nemrég arról írt, hogy egy angol hölgy esztétikai műtétje Budapesten 4280 euróba (1,05 millió forintba) került, míg ugyanezekért Londonban 19 ezret (4,7 millió forintot) fizetett volna. Információik szerint az angolok évente 333,8 millió eurót költenek esztétikai műtétekre, többek között mellnagyobbításra és orrkorrekcióra. Az angolok egyébként szívesen keresik fel e célból Spanyolországot is, ahol még ennél is nagyobb bevétel, 977 millió dollár származik az ilyen típusú műtétekből. Az operáltak 40 százaléka ott is Nagy-Britanniából érkezik. Statisztikai adatok hiányában nehéz lenne megmondani, Magyarországra hány angol turista érkezik azzal a céllal, hogy esztétikai műtétnek is alávesse magát. Azt azonban látható: az angol turisták produkálják az egyik legdinamikusabb növekedést itthon: a KSH gyorstájékoztatója szerint az év első felében 192 ezren érkeztek Nagy-Britanniából, 75 százalékkal többen, mint 2004 hasonló időszakában. A KSH adataiból még azt is tudni lehet, hogy gyógyszállókban általuk eltöltött vendégéjszakák száma 85 százalékkal emelkedett.

A Magyarországra esztétikai műtétre érkezők többsége azonban ma még a környező országokból Romániából, Ukrajnából, Ausztriából, Németországból és Szlovákiából jön - jelezte lapunk érdeklődésére Molnár Csaba, a Magyar Plasztikai Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság elnöke. Mint mondja: a külföldi páciensek száma még nem meghatározó, 10 százalék alatti. Pontos statisztikai számok azonban nem állnak rendelkezésre, mivel adatszolgáltatási kötelezettsége jelenleg nincs egyik magánszolgáltatónak sem.

Molnár Csaba hangsúlyozta: uniós tagságunk óta nagyobb a bizalom az esztétikai beavatkozásokat végző magyar orvosok munkája iránt, ez pedig a betegek növekvő számában is megmutatkozik. Véleménye szerint az összes esztétikai műtét évente 10 és 20 ezer között lehet Magyarországon. A legkeresettebb beavatkozás az mellnagyobbítás, amely fél-másfél millió forintba kerül. A díjakkal kapcsolatban megjegyezte azt is, hogy az árak nem érik el az uniós árak harmadát sem.