Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Eladják a plázákat

2004.07.27. 08:07
A Plaza Centers Kft a tulajdonában lévő tizenhat bevásárlóközpontból tizenkettőt rövidesen elad. Az áruházak összértéke eléri a 285 millió dollárt.
Tizennégy plázacégéből hetet alakít ki a - cégbírósági bejegyzések szerint - a Plaza Centers Kft. A tranzakcióra az üzletházak értékesítése miatt van szükség, hiszen a Plaza Centers idén májusban tárgyalásokat kezdett a BNP Paribas tulajdonában levő Klepierre-csoporttal tizenkét bevásárlóközpontjának értékesítéséről. Várhatóan a fennmaradó öt plázacég is hasonló tranzakción esik majd át.

Technikai okok

A Plaza Centers tájékoztatása szerint a cégösszevonásokat "technikai okok miatt" hajtották végre. Az értékesítésre szánt egy-egy bevásárlóközpont működtetési és tulajdonjoga két-két különböző vállalkozásban összpontosult. Ezt, illetve a vállalkozások tulajdonosi szerkezetét egyszerűsíti most a Plaza Centers. A cégbírósági adatok szerint az egyesülő pláza-kft.-k közül hatnak a saját tőkéje a jegyzett tőke szintjére csökken, miközben a befektetett eszközérték az egyesülésnek megfelelően növekszik.

Az áruházak értékesítését korábban a nyár közepére tervezte a társaság, ám mint a cégtől megtudtuk, a szerződést csak a következő hetekben sikerül megkötni. A tervek szerint a 16 Plaza Centers-bevásárlóközpontból négy - a pécsi, a szombathelyi, a soproni és a veszprémi - továbbra is a vállalkozás tulajdonában marad. A mostani lépés során a debreceni, a székesfehérvári, a kanizsai, a miskolci, a kaposvári, a csepeli cégeket és a Duna Plaza vállalkozásait vonják össze.

Az összevont vagyonelemekért a Klepierre összesen 285 millió eurót fizet, amelyből a különböző finanszírozási hitelek és egyéb kötelezettségek visszafizetése után 90 millió euró marad a Plaza Centersnél.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!