Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eladják a plázákat

2004.07.27. 08:07
A Plaza Centers Kft a tulajdonában lévő tizenhat bevásárlóközpontból tizenkettőt rövidesen elad. Az áruházak összértéke eléri a 285 millió dollárt.
Tizennégy plázacégéből hetet alakít ki a - cégbírósági bejegyzések szerint - a Plaza Centers Kft. A tranzakcióra az üzletházak értékesítése miatt van szükség, hiszen a Plaza Centers idén májusban tárgyalásokat kezdett a BNP Paribas tulajdonában levő Klepierre-csoporttal tizenkét bevásárlóközpontjának értékesítéséről. Várhatóan a fennmaradó öt plázacég is hasonló tranzakción esik majd át.

Technikai okok

A Plaza Centers tájékoztatása szerint a cégösszevonásokat "technikai okok miatt" hajtották végre. Az értékesítésre szánt egy-egy bevásárlóközpont működtetési és tulajdonjoga két-két különböző vállalkozásban összpontosult. Ezt, illetve a vállalkozások tulajdonosi szerkezetét egyszerűsíti most a Plaza Centers. A cégbírósági adatok szerint az egyesülő pláza-kft.-k közül hatnak a saját tőkéje a jegyzett tőke szintjére csökken, miközben a befektetett eszközérték az egyesülésnek megfelelően növekszik.

Az áruházak értékesítését korábban a nyár közepére tervezte a társaság, ám mint a cégtől megtudtuk, a szerződést csak a következő hetekben sikerül megkötni. A tervek szerint a 16 Plaza Centers-bevásárlóközpontból négy - a pécsi, a szombathelyi, a soproni és a veszprémi - továbbra is a vállalkozás tulajdonában marad. A mostani lépés során a debreceni, a székesfehérvári, a kanizsai, a miskolci, a kaposvári, a csepeli cégeket és a Duna Plaza vállalkozásait vonják össze.

Az összevont vagyonelemekért a Klepierre összesen 285 millió eurót fizet, amelyből a különböző finanszírozási hitelek és egyéb kötelezettségek visszafizetése után 90 millió euró marad a Plaza Centersnél.