Utolsó roham az áruházakban

2004.12.23. 13:08
Teltház van a plázákban és a hipermarketekben, az áruházak a tavalyinál nagyobb forgalomról számolnak be. Januárban újabb rohamot várnak, az újév első heteiben kezdődnek a leértékelések.
Napi 120 tonna cukor, 30 tonna ponty, ötven tonna banán és 95 tonna mandarin fogy átlagosan a Tesco áruházakban, a 42 üzletben összesen egy-egy millió ember fordult meg a múlt hétvége mindkét napján - mondta el az Indexnek Danks Emese kommunikációs igazgató. A hipermarketláncot ma is zsúfolásig töltötték meg a vásárlók, és hasonló rohamra számítanak holnap is, tekintve, hogy az emberek többsége sok mindenhez hasonlóan a vásárlásokat is az utolsó pillanatra hagyja.

Hasonló tapasztalatokról számoltak be az Index érdeklődésére a budapesti plázák: Walch Ottó, a Westend marketing igazgatója szerint az utolsó napokban mindenütt "bolondok háza" van. A Westendben az évi 20 millió vásárló egynegyede, öt millió ember az év utolsó két hónapjában keresi fel az áruházat. Bár pontos adatok nincsenek, tapasztalataik a vásárlók az inflációt meghaladó mértékben növelték kiadásaikat, a boltok forgalma nem kis részben az új hitelkonstrukcióknak köszönhetően ugrott meg. A 0 százalékos THM-es akciók mellett a halasztott fizetési konstrukciók is népszerűek.

A Duna Plazában a vásárlók pontos számát nem közölték, ám Zsolnai Endre marketing igazgató szerint az elmúlt évek folyamatos emelkedést mutató tendenciája folytatódott, az idén is legalább 3-5 százalékkal nagyobb tömeg fordult meg az üzletekben. Egy átlagos hónaphoz képest decemberben 30-50 százalékkal van több látogató, ugyanakkor januárban sem számítanak nagy visszaesésre: az év első hónapja a látogatószámot tekintve sorrendben a második helyet foglalja el, a vásárlók ugyanis már számítanak a januárban kezdődő kiárusításokra.

Alig egy hét a leárazásokig

Bár akad olyan üzlet, mely már most meghirdette, hogy december 27-től akciós kínálattal áll elő, Antalffy Gábor, a Kisosz (Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekvédelmi Szövetsége) ügyvezető elnöke szerint a két ünnep között még nem jellemző a leárazás. Ennek egyik oka az, hogy a karácsony után sok árut hoznak vissza cserélni, és így még az eredeti árat kérhetik el a cserébe adott termékekért is. Január első hetétől azonban indul a szezon, a kiárusításra a kereskedők nem csak azért szorulnak rá, mert a visszamaradott készleteket szeretnék eladni, hanem azért is, mert enélkül a nagy karácsonyi kiköltekezés után a január "döglött ló" lenne.  • Tippek
  • Árfolyam