Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Egymás után nyílnak az autóplázák

2006.08.07. 09:29
A Cél Autopláza Kft. egymilliárd forintos beruházása jövő tavaszra fejeződik be a Soroksári úton, de a földszinti, külön bejáratú szalonok már novemberben fogadják a vásárlókat. A Jaguar és a Land Rover mellett még körülbelül 15-16 autómárkát kívánnak bemutatni, mégpedig úgy, hogy azok egy-egy kereskedőjével kötnek bérleti szerződést.

Rövidesen megjelennek a Cél-plázák a magyar piacon. Szeptemberben Székesfehérváron és Pécsett nyílik egy-egy, közel háromezer négyzetméter eladóterű kisebb egység, novemberben pedig megkezdi működését a Soroksári úti beruházás első szakasza - tájékoztatta a Világgazdaságot Vadas Tamás, a beruházó, a Cél Autópláza Kft. tulajdonosa.

Nyit az Autobahn Budaörsön
Októberben megkezdheti tevékenységét a Budaörsön épülő Autobahn Gépjármű-kereskedelmi Központ, amelynek fő profilja az értékesítés lesz. A tavaly óta működő békásmegyeri Csiki-Bege Autoplázával, valamint az M3-as autópálya kivezető szakasza mellett épülő Európa Autóplázával ellentétben itt nem lesz márkaszerviz, csupán egy négyállásos gyorsszervizműhely. Az előszerződések szerint 15 autó- és négy motormárka kereskedője bérel egyenként 100-200 négyzetméteres standot az Autobahnban. Egy éve nyitotta meg a Csiki-Bege Autopláza autós-motoros bemutatótermeit és üzletét. A hatszintes épületben wellnesscentrum, fitneszterem és az egészségközpont is működik. Jelentősen csúszik az M3-as autópálya kivezető szakasza mellett épülő Európa Autópláza átadása, amelynek az eredeti tervek szerint az elmúlt év vége óta működnie kellene, ám a határidőt korábban egy évvel eltolták, s ma már jövő évi nyitásról van szó.

A Jaguar és Land Rover márkák magyarországi képviseletét is ellátó Cél cégcsoport még az elmúlt évtized elején vásárolt meg egy régi gyárat a Soroksári és Illatos út sarkán, ahol bemutatótermek, szakszervizek és alkatrészraktárak létesültek. Most pedig az a terv, hogy a kétszintes épületet emeletráépítéssel háromszintessé alakítják. Az emeleti csarnokban kiállított különféle modelleket a vásárlók egy fedél alatt tekinthetik meg és hasonlíthatják össze, legfelül pedig parkoló lesz.

Az egymilliárd forintos beruházás jövő tavaszra fejeződik be, de a földszinti, külön bejáratú szalonok már novemberben fogadják a vásárlókat. A Jaguar és a Land Rover mellett még körülbelül 15-16 autómárkát kívánnak bemutatni a Cél Autóplázában, mégpedig úgy, hogy azok egy-egy kereskedőjével kötnek bérleti szerződést.

Vadas Tamás szerint az értékesítési pontjaik számát növelni kívánó kereskedők számára olcsóbb itt területet bérelni, mint valahol felépíteni egy újabb bemutatótermet. S miután a Cél Autóplázában csupán gyorsszervizek lesznek, a komolyabb javításokra a kereskedők saját márkaszervizeikbe irányíthatják a vevőket. A vidéki Cél-plázák is hasonló elvek szerint működnek majd, bár azokban a cég már említett két "saját" márkája mellett csak három-négy további autótípus lesz kapható.

Éles verseny

A kérdésre, hogy milyen jövő várhat erre a plázára az éles verseny és a keresletcsökkenés sújtotta piacon, Vadas Tamás bizakodóan válaszolt. Mint mondta: a belvárostól három kilométernyire jön létre a komplexum, s a Lánchídtól a Gubacsi hídig csak egy autókereskedés működik. Így egyfajta kínálati vákuumban létesül a Cél plázája. A központból kivezető más főutak mentén már gyakorlatilag minden nagy márka szalonja megtalálható, a Cél pedig egy helyre kívánja gyűjteni az autókereskedőket. A különböző típusok megjelenése azért várható, mert a havi bérleti díj átlagosan csak 15 euró lesz négyzetméterenként. A Soroksári út átmenő forgalma pedig jelentős, ugyanakkor kívül esik a rendszeres forgalmi dugókon.

A Cél cégcsoport nem csak az autókereskedelemben kívánja bővíteni tevékenységét, noha ennek ellentmondani látszik az alkatrész-nagykereskedő és több alkatrészmárka képviseletét ellátó TAG Hungaria Kft. közelmúltban történt megvásárlása - emelte ki Vadas Tamás. A jövőben ingatlanfejlesztések is napirendre kerülnek, így például a repülőtéri gyorsforgalmi út mentén lévő 2,5 hektáros telken a csoport multinacionális cégek és üzleti utazók számára irodaházak és szálloda építésébe kezd a jövő évben.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft