Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Zuhan az LCD-televíziók ára

2004.12.07. 09:22
Harmadával csökkent a plazma- és több mint felével a folyadékkristályos televíziók ára az elmúlt egy évben Magyarországon. Jelenleg még keresettebbek a plazmatévék, de jövőre a hazai gyártás elindulásával és az árak csökkenésével nőhet az LCD-készülékek népszerűsége.
Átlagosan több mint harmadával csökkent az elmúlt egy évben a plazmatévék ára Magyarországon. Míg 2003 végén egy 42 colos (1 col = 25,4 milliméter) képernyő-átmérőjű készülék 800-900 ezer forintba került, addig jelenleg már félmillió forint körül is meg lehet vásárolni egy ilyen méretű plazmatévét - közölte lapunkkal Kiss Zoltán, az Euronics Magyarország műszaki áruházlánc beszerzője. Az árzuhanásnak köszönhetően az elmúlt másfél hónapban tízszeresére nőtt a plazmatévék forgalma az Euronics üzleteiben az előző időszakhoz viszonyítva. Bár ezek nem számítanak a klasszikus ajándékok közé, a családok karácsonykor könnyebben szánják el magukat nagyobb értékű szórakoztatóelektronikai eszközök beszerzésére - mondta el Kiss Zoltán. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy decemberben tovább nőjön a plazmatévék forgalma a kereskedelmi cégnél.

Indul a hazai gyártás

A lapos televíziók közül Magyarországon egyelőre a plazmatévék iránt van nagyobb érdeklődés, mivel ezek ára még mindig jóval alacsonyabb az LCD-s készülékekénél - közölte Kiss Zoltán. Jelenleg egy 32 colos folyadékkristályos tévé áráért 42 colos plazmakészüléket lehet kapni, pedig egy év alatt a folyadékkristályos készülékek ára is több mint ötven százalékkal csökkent. Az LCD-s készülékek iránti kereslet jövőre lendülhet fel nagyobb mértékben, hiszen 2005-ben még komolyabb árcsökkenés várható, és egy 32 colos készüléket akár már 350 ezer forintért is meg lehet majd venni - tette hozzá Kiss Zoltán. A folyadékkristályos kijelzővel készülő televíziók magyarországi árának további csökkenéséhez hozzájárulhat az is, hogy jövőre a dél-koreai Samsung - és információink szerint más cégek is - elindítják az LCD-tévék gyártását hazánkban.

Világszerte zuhan az LCD-k ára

Világszerte is az LCD-készülékek árának csökkenésére számítanak a szakértők - derül ki a The New York Times összeállításából. 2005 végére a jelenlegihez képest átlagosan 30 százalékkal olcsóbban lehet majd folyadékkristályos tévét venni - idézi az amerikai napilap a DisplaySearch piackutató cég előrejelzését. Egy 42 colos tévé ára például a 2004-es 4500-ról jövő év végére 3100 dollárra csökken majd az elemzők szerint.

Főként a csökkenő árak miatt világviszonylatban rendkívül nagymértékű felfutás várható a következő években a folyadékkristályos tévék értékesítése terén az IDC piackutató szerint. Tizenöt százalékos átlagos éves növekedés mellett a 2003-as 24 milliárd dollárról 2007-re 42 milliárdosra nőhet a piac.