Újra mélyponton a forint

2003.12.03. 16:18
Bár a PM és az MNB cáfolta, hogy sajtótájékoztatóra készülnének, a piac mégis fél, hogy zárás után napvilágot lát valamiféle, az árfolyamsávot érintő bejelentés. A forint esik, a BUX 9000 alatt is járt napközben.
A piac jelenleg azt a 275 forintos euróárfolyamot teszteli, amelynél a korábbi pletykák szerint várható lett volna az MNB beavatkozása. A jegybank nem lépett, azaz nem állt be az euró-eladói oldalra, így valamivel 275 felett már több kötés is született.

Az ING Bank üzletkötője arról tájékoztatta a Napi Online-t, hogy a forint legutóbbi gyengülését a piacon újonnan megjelenő befektetők magyar fizetőeszközzel szembeni dollárvásárlásai indították el.

Hisznek a pletykáknak

Korábban napvilágot látott piaci pletykák szerint az MNB ma sajtótájékoztató keretében jelenti be, hogy feladja a 250-260 forintos eurósávot. Amennyiben így tesz, az csökkentheti a spekulációs célú üzletelést a magyar devizapiacon, így nyugodtabbá és kiszámíthatóbbá válhat a forint árfolyama.

A Raiffeisen Zentralbank Österreich véleménye szerint annak ellenére, hogy a fundamentumok nem rosszak, a közeljövőben az MNB és a kormány legfontosabb feladatának a befektetők bizalmának visszaszerzését kell, hogy tekintse, különösen, hogy az az utóbbi hónapokban szinte teljesen lenullázódott. Az euró árfolyama akár 280 forint fölé is erősödhet, az azonban, hogy visszatér a 250-260 forintos sávba, teljesen valószínűtlen.

A tegnapi, két százalékot meghaladó esést követően a BUX fél órával zárás előtt 0,3 százalékos mínuszban, 9024 ponton állt. A blue chipek közül a Matáv 1, a Mol 110, az OTP 11 forintos hátrányban volt, míg a Richter 250 forinttal nőtt. A BUX napközben a 9000 pontos határ alá is benézett.