Nándor
8 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Németek építenek magyar szélerőműparkot

2007.06.20. 08:15
Magyarországon épít szélerőműparkot a Plambeck Neue Energien AG és a GM Umwelt- und Energiewirtschaft GmbH által létrehozott vegyes vállalat. A két cég 365 millió eurót fektet be a 2011-ig megvalósuló beruházásba, amely során 260 megawatt teljesítménnyel 130 szélerőművet létesítenek. További 900 megawattra már benyújtották a kérelmet.

A cuxhaveni Plambeck 79 százalékban többségi részt vállalt a projekt kivitelezésére megalapított GM New Energy Hungary Kft.-ben. A vegyes vállalat központja Magyarországon lesz. A beruházás során a két cég öszszesen kilenc szélpark létesítését tervezi, 130 szélerőművel, amelyek névleges kapacitása együttesen 260 megawatt lenne – közölte Martin Billhardt, a Plambeck Neue Energien AG elnöke. A Plambeck eddig 83 456 szélerőművet épített fel 83 szélparkban.

A cég árbevétele tavaly 87,8 millió euró volt, miközben 2005-ben még nem haladta meg a 68 milliót. Ugyanakkor az üzemi eredmény 0,3 millió euróra csökkent a 2005-ös 3,7 millióról.

Magyarországon tavaly nyolc helyszínen összesen 43,4 megawatt névleges teljesítményű szélerőmű épült fel, miközben 2005 végén még mindössze 17,475 megawatt kapacitású létesítmény volt üzemben. A Magyar Szélenergia Társaság adatai szerint jelenleg összesen 39 létesítmény működik az országban, többségük a Kisalföldön.

A beruházásoknak köszönhetően a megújuló energiaforrásokon belül a szélenergia a biomassza mögé a második helyre ugrott, a harmadik helyre szorítva a vízerőműveket. További fejlesztéseket valószínűsít, hogy a beruházó cégek 2006 márciusáig több mint 900 megawatt összteljesítményű szélerőmű létesítésére adtak be engedélykérelmet. Ezzel szemben a beruházásokat lassíthatja, hogy a szükséges engedélyek beszerzése legalább két évet igényel, miközben a gyártó cégek is csak egyéves határidővel vállalják a turbinák szállítását. Emellett további korlátozást jelent, hogy az energiahivatal tavaly tavasszal 330 megawattban maximálta a hálózatra csatlakozó szélerőművek kapacitását.

A korlátozás oka, hogy a magyarországi villamosenergia-hálózat néhány száz megawatt teljesítmény felett nem képes elviselni, ha a szélerősség ingadozásával együtt a szélerőművek áramtermelése is ingadozik. Ezt csak egy úgynevezett kiegyenlítő erőmű rendszerbe állításával lehetne orvosolni, de ezt a szomszédos Ausztriában is csak az Alpokban lévő vízerőművekkel tudják megoldani.

Minden eddiginél több, összesen 7588 megawatt névleges teljesítményű új szélerőművet helyeztek üzembe 2006-ban az Európai Unióban. Az Európai Szélenergia Társaság (EWEA) jelentése szerint a több mint kilencmilliárd euró értékű új fejlesztések révén a közösség területén működő szélerőművek névleges teljesítménye 48 ezer megawattra nőtt. Ez több mint Magyarország teljes áramtermelése, s egy átlagosan szeles évben a tagállamok teljes energiafelhasználásának közel 3,3 százalékát teszi ki.