Jolán, Vid
11 °C
28 °C

Zárolásra készül a PM?

2003.12.08. 08:39
Elképzelhető, hogy a költségvetés feszített kiadási oldala miatt a pénzügyi kormányzat előirányzatokat zárol - tudta meg a Napi Gazdaság.
Nem szerepel azonban a tervek között az államháztartási törvény módosítása vagy pótköltségvetés benyújtása, a kormány mozgástere a már rendeletben is szabályozható kérdésekre szűkül. (Így nem lehet szó például a nyugdíjkifizetések zárolásáról.) A piacon napok óta tartják magukat azok a híresztelések, melyek szerint a megemelkedett kamatszint miatti, az eredeti büdzsétervezeten belül legalább 50 milliárd forint többletkiadást egyes tételek zárolásával próbál meg fedezni a Pénzügyminisztérium (PM). A piaci pletykát Máté Dániel, a tárca főosztályvezetője nem kívánta kommentálni.

Volt már ilyen

A módszer a korábbi évekről sem ismeretlen, sőt, idén is éltek már egyszer ezzel az eszközzel. Akkor egy rendeletben 2,5 százalékos, de nem minden területet érintő lefaragással mintegy 40 milliárd forintot próbáltak megspórolni. Hasonlóképpen a fűnyíróelv volt a megoldás november végén, amikor az egyre szaporodó költségvetési módosító javaslatokra csak a működésiköltség-előirányzatok 1,41 százalékos megkurtításával talált fedezetet a kormány. Mivel a jövő évi költségvetés főösszegeit már elfogadta a T. Ház, a tárcáktól és egyéb intézményektől nem lehet parlamenti módosító indítványokkal további pénzt elvonni.

A koalíciós pártok frakciói várhatóan olyan javaslatokat is támogatnak a keddi költségvetési szavazáson, amelyek nem szerepelnek a kormány által támogatott javaslatok listáján - értesült a Napi Gazdaság. Az első körös szavazással szemben, a csak fejezeteken belüli átcsoportosításokról döntő második fordulóban olyan esetekben térhetnek el a kormánypárti frakciók a kabinettől, amelyekben nem volt elég idő az egyeztetésekre. A kormány véleményével egyezően a koalíciós frakciók is rábólintanak várhatóan arra az elképzelésre, mely szerint a mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészek értékesítése során keletkezett bevételből legalább 10 milliárd forintot további üzletrészek megvásárlására kell fordítani. Egy másik támogatott javaslat nyomán az ÁPV Rt. jövőre a privatizációs tartalék nyitó készpénzállománya legfeljebb felének erejéig maga is finanszírozhatja átmeneti kiadásait.

Ennek hátterében az áll, hogy a vagyonkezelő bevételeihez általában az év közepétől kezdve jut hozzá, míg kifizetéseket már az év elején is kell teljesítenie. Így az áthidaló javaslattal az ÁPV a tartalék szabad forrásait is bevonhatja időlegesen likviditáskezelésébe. A legtöbb elfogadásra váró indítvány az önkormányzatok finanszírozásával kapcsolatos: egyértelmű, 15 napos határidőt tűzne ki egy javaslat a támogatások visszafizetésére és a kamatfizetési kötelezettségek teljesítésére, valamint a késést büntetőkamattal szankcionálná. A települési önkormányzatok jövedelempótló támogatásának fel nem használt részét továbbra is az önkormányzati rendszerben tartaná a kormány. A Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó térségének területfejlesztési támogatását a kancellária intézményi felhalmozási előirányzatának terhére emelhetik 1 milliárd forinttal a képviselők.