Piroska
-2 °C
5 °C

A PM-ben elvetik a kamatadót

2004.01.28. 09:17
Kapcsolódó cikkek (1)
A Pénzügyminisztérium nem tervezi kamatadó bevezetését a 120 milliárdosként ismert megtakarítási csomag részeként - értesült a Világgazdaság. Korábban több napilap is hírül adta, hogy a megszorításhoz kapcsolóan az új adónem bevezetésén gondolkodik a kormány.
A Világgazdaság úgy tudja, a még mindig nem végleges, és a többi tárcával továbbra sem egyeztetett megszorító intézkedések leginkább az állam által létrehozott közhasznú társaságokat érintenék. Egyelőre még a PM-en belül is kevés dologban van egyetértés, de azt tényként kezelik a szakemberek, hogy a megszorítást meg lehet csinálni, noha nem lesz egyszerű. A helyi önkormányzatok legfeljebb akkor lesznek a csomag kárvallottjai, ha sikerül olyan előirányzatokat találni a helyhatósági támogatások között, melyek nem köthetőek beruházási tevékenységhez. Még ennek a keresztülvitele is kérdéses, a 2004-es költségvetés parlamenti szakasza ugyanis megmutatta, hogy az elmúlt időszakhoz képest az "önkormányzati lobbi" mennyire megerősödött.

Nem lesz leépítés

Újabb létszám-leépítési bejelentésekkel sem kívánja a tárca terhelni a közvéleményt - ez a lap értesülései szerint legfeljebb az intézmény-összevonások, illetve a közhasznú társaságok felszámolásának következménye lehet. A megtakarító csomag alapvető célja ugyanis az, hogy még a 2004-es költségvetésről faragjon le 120 milliárd forintnyi nettó összeget. Tavaly a kormány már jelentett be létszámintézkedést, akkor 8 ezer, a központi szerveknél, illetve a területi hivataloknál, intézményeknél foglalkoztatott köztisztviselőtől és közalkalmazottól szerettek volna megválni. A lépés végrehajtásáig ez 6945 főig apadt. Ennek költségcsökkentő hatását azonban már figyelembe vették az idei előirányzatokban.

A 120 milliárd forintos nettó megszorítás az állam működési jellegű kiadásainak mintegy 10 százalékát jelenti. Ha azonban nem tekintjük a külügyeket, az alapkutatást, a műszaki fejlesztésre tervezett előirányzatokat, valamint a védelemre, rendvédelemre és közbiztonságra előirányzott pénzeket, akkor minden ötödik forintot kellene elvonni a költségvetésben működési jellegűnek besorolt előirányzatokból. Így szinte biztos, hogy a megszorítás egyéb elő-irányzatokat is érint majd. A legesélyesebbek közé tartozhat a funkcionális osztályozás szerint gazdaságinak minősített előirányzatok azon része, amely nem kifejezetten új beruházást finanszíroz. A büdzsének elemi érdeke lenne, hogy mihamarabb csökkenjen a kamatszint, mivel az államadósság finanszírozására is jelentős, 800 milliárd forint körüli összeget kénytelen fordítani a költségvetés.