Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Tovább emelte a hiányt a PM

2004.09.17. 08:29
Az idei költségvetési hiány nagyobb lesz, mint amit szerdai sajtótájékoztatóján Draskovics Tibor pénzügyminiszter közölt - legalábbis ez derül ki a tárca aktualizált prognózisából. Az uniós metodika alapján számolt (eredményszemléletű) éves deficit ezzel a legjobb esetben is csak a megjelölt 5-5,3 százalékos sáv felső határán teljesülhet.
A költségvetés passzívuma pénzforgalmi szemléletben mintegy 150 milliárd forinttal magasabb, 1335,1 milliárd lesz a Pénzügyminisztérium legfrissebb adatai szerint a korábbi előrejelzéshez képest. Szerdán Draskovics Tibor pénzügyminiszter még 110-120 milliárd forintnyi többletdeficitről beszélt, amihez 6,5 százalékos GDP-arányos hiány tartozik. Ennek eredményszemléletű megfelelője az 5,3 százalékos passzívum.

A VG kérdésére, miszerint ezzel elismerte volna a PM a pesszimistább becslést, Pichler Ferenc sajtófőnök határozott nemmel válaszolt. Kifejtette: a kérdéses 30-40 milliárd forintos pluszhiányt egyfajta tartaléknak lehet tekinteni, az elsősorban az áfabevételekben meglévő bizonytalansági faktort jelenti, s nem következik belőle az 5,2-5,5 százalékos sávba való deficiteltolás.

Igazából nem nagyon értem, de nagyon nem lep meg - kommentálta a történteket Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója -, hiszen a sajtótájékoztatón világossá vált, a Pénzügyminisztériumnak semmiféle kontrollja nincs a költségvetési folyamatok felett.

A felülvizsgált éves prognózisból kiderül, hogy szeptemberben a tárca 85,6 milliárd passzívumot vár, szemben a korábban előre jelzett 20 milliárddal. Ezzel az év háromnegyede elteltével a deficit 1277,9 milliárdra rúgna, elérve a 2004 egészére tervezett hiány 95,7 százalékát.

Cáfol a PM

A PM pénteken reggelre rendkívűli sajtótájékoztatót hívott össze, melyen közölték, egyszerű kommunikációs hibáról van szó: a szerdai bejelentés során Darskovics Tibor a bejelentett, 4,9-5,1 százalékos (az önkormányzatok nélkül számolt) hiányhoz társított kedvezőbb összegekről beszélt. Ha a hiány 4,9 százalékos lesz, az 110-120 milliárd forintos deficitet jelent. Amennyiben a hiány a felső sávot érné el, 5,1 százalékot (ez az önkormányzatokkal 0,2 százalékos hiányával együtt 5,3 százalék), akkor a költségvetés 150 milliárd forinttal maradna el. A tárca honlapján közzétett prógnozis az ennek megfelelő pénzforgalmi szemléletű hiányt (6,5 százalék) és összeget tette közzé, de ez nem jelenti sem a prognózis, sem az eredeti miniszteri bejelentés megváltoztatását.  • Vennék
  • Hírek