Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Nem érti a PM az MNB-t

2005.11.16. 16:14
Novemberben hiány, decemberben pedig többlet alakul ki az államháztartásban, s így a PM szerint tartható a korábban prognosztizált 4,6 százalékos GDP arányos pénzforgalmi hiány, amelynek összege 1022-1023 milliárd forint lehet. A szaktárca szerint a jegybank rosszul számol a jövő évi hiány becslésénél.
A Pénzügyminisztérium 179,5 milliárd forint hiányt vár novemberre és 218 milliárdos többletet decemberre az államháztartásban, így 2005 egészében az államháztartás a korábban is várt 1023,1 milliárd forint deficit közelében zárhat - jelentette be Katona Tamás. A tárca politikai államtitkára szerint az államháztartás helyzete igen fontos mutató, de a gazdaság egészének megítélésben nem az egyedüli, hiszen a gazdasági növekedés vagy az infláció alakulása hasonló jelentőséggel bír.

A harmadik negyedévről a napokban kiadott Ecostat gyorsprognózis 4,6 százalékos növekedést jelez a bázishoz képest, ami most 3 százalékponttal meghaladja az Európai Unió átlagát - jelezte Katona Tamás. Hozzátette, hogy ha a 4,6 százalékos adat véglegessé válik, azaz megegyezik a KSH számításával, akkor 2005-ben a magyar gazdaság növekedési üteme elérheti a 4 százalékot.

Ugyancsak igen kedvezőnek minősítette az államtitkár az októberi 3,2 százalékos 12 havi inflációs adatot, valamint az 1,4 százalékra süllyedt maginflációt.

A portfolio.hu szerint igaza van az MNB-nek
A 2006-os költségvetési törvényjavaslatban 6.1 százalékos cél szerepel nyugdíjkorrekció nélkül. Ezt 1.4 százalékponttal lefelé módosítva (nyugdíjbefizetések) adódna a 4.7 százalékos deficit, amelyet Katona említ. Ugyanakkor szinte biztosra vehető, hogy 0.5 százalékpontot kell elszámolni a Gripenek miatt, mely 6.6 százalékot jelent nyugdíjkorrekció nélkül. Még nem tisztázott, hogy az autópálya-építés költségeit hova számolhatjuk el, a törvényjavalsatban a deficitszám ezt nem tartalmazza (ha az építéseket a költségvetés kiadásai között szerepeltetni kell, az a hiány mértékét 1-1.2 százalékponttal viszi fel). Így 7.8 százalék körül járunk ESA 95 szemléletben. Egyéb tételek miatt az MNB még további 1.2 százalékos deficittúllépéssel számol, ami 8.9-9 százalékot eredményez. Kérdéses tehát, hogy az autópályaelszámolásokkal mi lesz, de nem igazán tűnik helytállónak Katona Tamás módszertani érvelése az MNB-vel szemben. Tartalmi véleménykülönbség persze lehet, de a PM figyelmesebben is olvashatná az MNB kiadványait. (forrás: portfolio.hu)

Eltévedt az MNB?

A Magyar Nemzeti Bank hétfőn közzétett konvergencia jelentése irányt tévesztett, mivel az államháztartás hiánya jövőre a 2005. évihez képest csökken és nem nő - válaszolta egy másik kérdésre Katona Tamás. A Magyar Nemzeti Bank hétfőn közzétett 8,9 százalékos, eredményszemléletű 2006. évi GDP arányos hiányprognózisa nem az Európai Unióban, illetve az Eurostat által használt ESA'95 számítási módszer, hanem az ENSZ, illetve az OECD korábbi, SNA módszertana szerint készült - mondta az államtitkár. "Akkor lehet számokat összehasonlítani, ha egy nyelven beszélünk, most pedig erről nincs szó" - jelezte Katona Tamás, hozzátéve, hogy a PM jövőre 4,7 százalékos eredményszemléletű hiánnyal számol, s ehhez hozzáadódhat a Gripen szerződés összege, amely mintegy 0,5 százalékot jelent.

Az MNB elemzésében úgy érvelt: a tárgyalás alatt álló 2006. évi költségvetési tervezet szerint a hivatalos hiánycél - a kiadások ESA-szerinti számbavétele esetén - 6,6 százalék. A jegybank szeritn még a kiűzött cél maradéktalan teljesülése sem jelentene valódi fiskális kiigazítást, mivel a javulás csak abból származik, hogy a tervezet egyes beruházási kiadásokat az államháztartási körön kívül jelenít meg. A már bejelentett fiskális intézkedések 2007-2008-ra a költségvetési pozíció további romlását vetítik előre. Összességében, a ma ismert intézkedések alapján az ESA-hiány - további, egyenlegjavító lépések hiányában - 2008-ra elérheti a GDP 9,0-10,6 százalékát, így a költségvetési egyenlegre vonatkozó maastrichti kritérium teljesítéséhez a GDP 5,5-7 százalékát kitevő további megszorító intézkedés szükséges.

Október jól alakult

Az októberi államháztartási hiány a várt 46 milliárd forinttal szemben 2,1 milliárd volt, ami részben a prognosztizáltnál 13 milliárddal nagyobb áfa bevételnek és a költségvetési szervek vártnál alacsonyabb kiadásainak köszönhető - magyarázta Katona Tamás. Kérdésre válaszolva elmondta: az autópálya konstrukció változtatása miatt az év végéig közel 90 milliárd forint tervezett áfa-bevétel kiesik, de a szigorodó áfa ellenőrzések nyomán az egész évre prognosztizált 1.858 milliárd forint áfa helyett 1.804 milliárdra számít a PM. A szerdán közzétett államháztartási tájékoztatóból kiolvasható, hogy a kormány a korábbinál 154 milliárd forinttal nagyobb, azaz 431,5 milliárdos kincstári (privatizációs) bevétellel számol december végéig. "A mai legjobb tudásunk szerinti bevételekkel és kiadásokkal számolunk, amelyek a vagyonelemekre is vonatkoznak" - felelte arra a kérdésre az államtitkár, hogy ez a többlet a Budapesti Airport Rt. eladásából származik-e.