Auguszta
-3 °C
2 °C

PM: tartható (az utolsó) hiánycél

2005.12.28. 13:46
A Pénzügyminisztérium szerint az év utolsó napjaiban már biztosan állítható: az államháztartási hiány a 6,1 százalékot nem fogja meghaladni, az uniós számonkérés szempontjából érdektelen pénzforgalmi szemléletben pedig teljesül a terv.
Az államadósság csökkentésére fordítja a kormány a Budapest Airport Rt. eladásával befolyt 465 milliárd forint döntő részét: a több mint 400 milliárd forintos előtörlesztés több tíz milliárdos nagyságrendű kamatmegtakarítást is jelent a költségvetésnek. (A fennmaradó bő 60 mint privatizációs bevétel az ÁPV Rt. számláján van, felhasználásáról később döntenek.) Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium közigazgatási államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján kitért az államháztartási hiány alakulására is: a tárca az év és a kincstár zárása előtt két nappal már biztosan állítja, pénzforgalmi szemléletben nem lépjük túl a tervezett 1022 milliárd forintot.

Az eredményszemléletű, az uniós összevetés és az euró bevezetésének feltételéül szolgáló elszámolási rend szerint a helyzet már csak ahhoz képest kedvező, amit még az utóbbi napokban is előre jeleztek elemzők: a Reuteres például utolsó közlése szerint nyolc százalékos hiányt várt. Katona Tamás szerint az biztosan állítható, hogy 6,1 százaléknál nem lesz magasabb a deficit.

Adóváltozások jövőre

A PM újból ismertette a jövő évi adóváltozásokat . Katona Tamás kiemelte: nem igaz az a közkeletű vélekedés, miszerint Magyarországon kiugróan magas az adó- és járulékteher. Téves ennek mértékét a GDP közel 40 százalékában meghatározni is: az államtitkár közlése szerint az idén 37,9 százalékos volt a terhelés, mely 1,6 százalékos lefaragást jelent a 2000-es 39,5 százalékos szinthez képest. A PM számításai szerint jövőre egyetlen év alatt további 1,6 százalékkal, 36,3 százalékos szintre csökken a GDP-hez mért adó- és járulékterhelés. (Az államtitkár arra már nem tért ki, hogy csökkenés mögött milyen mértékben kell az adócsökkentés, és milyen mértékben a GDP növekedést keresni, ez utóbbi mértéke mindenesetre az idén és a jövő évi várakozások alapján is 3,5-4 százalék körüli.)