Szilárda
-4 °C
3 °C

Az átadás meglepetése: az államháztartási hiány

2002.05.28. 16:11
Meglepő, hogy az államháztartás hiánya ennyire egyértelműen rosszabb lehet az előzetesen tervezettnél - mondta László Csaba pénzügyminiszter az átadás-átvételi dokumentumokra hivatkozva.
László Csaba elmondta, már korábban is megfogalmaztak kételyeket az államháztartással kapcsolatban, az előző kormány azonban elzárkózott a költségvetés módosításától. Ennek alapján azt feltételezték, nincs kockázat a hiány mértékének változására.

Ugyanakkor az átadás-átvételi dokumentumok alapján egyértelmű, hogy az előzetesen tervezett 3,2 százalékról 4,2 százalékra emelkedhet a hiány mértéke, s ez még nem tartalmazza az úgynevezett 100 napos program megvalósítását - idézte László Csabát az MTI.

A 100 napos programot mindenképpen végrehajtják

A kormány első 100 napos programját mindenképpen végrehajtják. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a hiány mértékének összhangban kell lennie a makrogazdasági keretekkel, ezért megkezdik egy intézkedési javaslat kidolgozását, ennek részletezéséhez azonban még türelmet kért a pénzügyminiszter.

A társadalombiztosítási alapok ludasak a hiányban

Az államháztartás privatizációs bevételek nélküli hiánya a tervezett 3,2 százalékról 4,2 százalékra romolhat a bruttó hazai termék (GDP) százalékában - áll a Pénzügyminisztérium által kedden nyilvánosságra hozott tájékoztatóban.

Az államháztartás ez évi hiánya 172,5 milliárd forinttal kedvezőtlenebb lehet a költségvetési törvényben elfogadott 505,5 milliárd forintnál. A hiány vártnál nagyobb mértékű alakulása leginkább a társadalombiztosítási alapok kiadásának túlzott arányú túllépéséből fakad.

Az Orbán-kormány kimerítette a kezességvállalási keretet

László Csaba aggályosnak nevezte, hogy 100,2 milliárd forintos kezességvállalási keretből csupán 4,2 milliárd forint maradt meg. Az augusztusi Forma 1-es futamra pedig ebből szinte biztosan 3 milliárd forintot el kell költenie a kormánynak.

A pénzügyminiszter kiemelte, az első félévben elkölthető általános tartalékból csupán 3,4 millió forint maradt. A második félévre 22,5 milliárd forint szabadul fel júliustól.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!