Albert, Lipót
2 °C
12 °C

A PM nem fél a deficittől

2002.06.07. 08:49
A Pénzügyminisztérium (PM) egyetért az IMF és az OECD Magyarországról készített jelentésének főbb megállapításaival, de az államháztartás hiányának mértékét kifogásoló pontok ellenére nem gondolják úgy, hogy szigorítani kellene a pénzügypolitikán - nyilatkozta az MTI-nek Máté Dániel, a tárca szóvivője.
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán közzétett értékelése egyebek között a jelentős költségvetési expanzió megfékezésének szükségességére hívja fel a figyelmet, továbbá középtávú költségvetési kiadási plafonok elfogadását, illetve szigorú pénzügypolitikát javasol.A legfejlettebb országokat tömörítő OECD jelentése emellett arra figyelmeztet, hogy a gyors bérnövekedés veszélyezteti a versenyképességet.

Máté Dániel a hírügynökségnek elmondta, a PM vezetése nem gondolja, hogy szigorításra lenne szükség a pénzügypolitikában. Látják az IMF és az OECD jelentésében is megfogalmazott veszélyeket, annak kockázatát, hogy jelentősen nő a költségvetési deficit. Ezért az első 100 nap programjának megvalósításánál arra törekednekk, hogy ez a lehető legkisebb mértékű többletkiadással.

Az esetleges túlzott bérnövekedés veszélyére vonatkozó figyelmeztetésekkel összefüggésben a szóvivő leszögezte: a bejelentett béremelések a közszférát érintik, finanszírozásuk az államháztartásban nem okoz feszültséget.

Hozzátette azonban: reméljük, hogy a versenyszférában a munkaadók a hatékonysági szempontok messzemenő figyelembevételével döntenek bérkérdésekben.

A tárca egyetért azokkal a jelentésekben is megfogalmazottakkal, amelyek a transzparencia, a közpénzek nyomon követhetőségének hiányára vonatkoznak. Máté Dániel szerint a pénzügyi tárca a jövőben orvosolni fogja ezt a problémát.

A szóvivő beszámolt arról is, hogy a 100 napra tervezett intézkedések végrehajtásához több jogszabályt, közöttük a költségvetési törvényt is módosítani kell, aminek előkészítésén már dolgoznak a minisztériumban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?