Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

A kormány szerint is visszaesés jön

2006.07.20. 09:30
Az idei második félévben kismértékben nő a munkanélküliség, gyengül a lakossági fogyasztás és a vállalati beruházási kedv - a Pénzügyminisztérium (PM) legfrissebb előrejelzése szerint ezzel érezteti hatását idén a Gyurcsány-csomag.

A pénzügyi tárca a legszembetűnőbben az inflációs várakozását emelte meg: éves átlagban az eddigi 2 százalékról 3,5 százalékra, év végére pedig 6 százalékra is emelkedhet a mutató. A legutóbbi, áprilisi becsléséhez képest - amikor még nem voltak ismertek a megszorító intézkedések, illetve azok hatásai - harmadával csökkentek az idei reálbér-emelkedési kilátások, úgy, hogy közben a bruttó átlagkeresetek növekedése nagyobb lehet, mint eddig hitték.

A vállalatokra is nehéz időszak vár: már az év első negyedében sem ők, hanem az állami megrendelések húzták a beruházásokat, de ez még magyarázható volt szezonális hatásokkal. Azonban mire felpörögnének a cégek, a kiigazítás, a gyenge forintárfolyam, valamint az energiahordozók árának emelkedése az eddig várt 7-8 százalékról 6-7 százalékra fékezi a beruházási dinamikát.

Más mutató is jelzi, hogy a csomagtól függetlenül óvatosabbá váltak a cégek: az első negyedévben nettó megtakarítók voltak (erre utoljára 2003-ban volt példa), azaz nemhogy külső forrásból finanszírozták volna beruházásaikat, hanem éppenséggel ők nyújtottak hitelt. A jelenséget azonban átmenetinek gondolják a minisztériumban, ami újra a külső finanszírozás felfutását hozhatja magával, amennyiben a lakosság a szűkülő jövedelmi kilátásai ellenére nem menekül megtakarítói pozícióba.

A folyó mérleget rontó, külső forrásból táplált finanszírozási éhséget csak növeli az államháztartás a megemelt hiánycéllal, amin valamit enyhít, hogy idén nem hajtják végre a költségvetési törvényben 238 milliárd forinttal tervezett adósságátvállalást.

A cégek életét keserítheti meg faramuci módon, ha a piac bizalmat szavaz a kiigazító csomagnak, vagyis a fiskális szigor mellett erősödni kezdene az árfolyam, de legalábbis megállna a gyengülése. Ugyanis a jelenleg nulla körüli forint-euró inflációs különbözet az adóemelések hatására növekedni kezd, ezért a reálárfolyam erősödik. Ha ez 2007-ben és 2008-ban fennmarad, akkor annak az üzleti szektorban már egyértelműen keresletet visszafogó hatása lesz - áll a dokumentumban.

A PM szerint ugyanakkor a kamatadótól nem várható a megtakarítási hajlandóság csökkenése, mivel a befektetési instrumentumok többségénél nem a minél magasabb hozam megszerzése az elsődleges motiváció, ahogy azt a készpénz és betétek megtakarításokon belüli magas részaránya mutatja. Az árfolyamnyereség-adó bevezetése negatív hatással lehet, ami azonban elenyésző, mivel csekély a háztartások részvényállománya (a teljes állomány 1,36 százaléka).

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!