Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kormány szerint is visszaesés jön

2006.07.20. 09:30
Az idei második félévben kismértékben nő a munkanélküliség, gyengül a lakossági fogyasztás és a vállalati beruházási kedv - a Pénzügyminisztérium (PM) legfrissebb előrejelzése szerint ezzel érezteti hatását idén a Gyurcsány-csomag.

A pénzügyi tárca a legszembetűnőbben az inflációs várakozását emelte meg: éves átlagban az eddigi 2 százalékról 3,5 százalékra, év végére pedig 6 százalékra is emelkedhet a mutató. A legutóbbi, áprilisi becsléséhez képest - amikor még nem voltak ismertek a megszorító intézkedések, illetve azok hatásai - harmadával csökkentek az idei reálbér-emelkedési kilátások, úgy, hogy közben a bruttó átlagkeresetek növekedése nagyobb lehet, mint eddig hitték.

A vállalatokra is nehéz időszak vár: már az év első negyedében sem ők, hanem az állami megrendelések húzták a beruházásokat, de ez még magyarázható volt szezonális hatásokkal. Azonban mire felpörögnének a cégek, a kiigazítás, a gyenge forintárfolyam, valamint az energiahordozók árának emelkedése az eddig várt 7-8 százalékról 6-7 százalékra fékezi a beruházási dinamikát.

Más mutató is jelzi, hogy a csomagtól függetlenül óvatosabbá váltak a cégek: az első negyedévben nettó megtakarítók voltak (erre utoljára 2003-ban volt példa), azaz nemhogy külső forrásból finanszírozták volna beruházásaikat, hanem éppenséggel ők nyújtottak hitelt. A jelenséget azonban átmenetinek gondolják a minisztériumban, ami újra a külső finanszírozás felfutását hozhatja magával, amennyiben a lakosság a szűkülő jövedelmi kilátásai ellenére nem menekül megtakarítói pozícióba.

A folyó mérleget rontó, külső forrásból táplált finanszírozási éhséget csak növeli az államháztartás a megemelt hiánycéllal, amin valamit enyhít, hogy idén nem hajtják végre a költségvetési törvényben 238 milliárd forinttal tervezett adósságátvállalást.

A cégek életét keserítheti meg faramuci módon, ha a piac bizalmat szavaz a kiigazító csomagnak, vagyis a fiskális szigor mellett erősödni kezdene az árfolyam, de legalábbis megállna a gyengülése. Ugyanis a jelenleg nulla körüli forint-euró inflációs különbözet az adóemelések hatására növekedni kezd, ezért a reálárfolyam erősödik. Ha ez 2007-ben és 2008-ban fennmarad, akkor annak az üzleti szektorban már egyértelműen keresletet visszafogó hatása lesz - áll a dokumentumban.

A PM szerint ugyanakkor a kamatadótól nem várható a megtakarítási hajlandóság csökkenése, mivel a befektetési instrumentumok többségénél nem a minél magasabb hozam megszerzése az elsődleges motiváció, ahogy azt a készpénz és betétek megtakarításokon belüli magas részaránya mutatja. Az árfolyamnyereség-adó bevezetése negatív hatással lehet, ami azonban elenyésző, mivel csekély a háztartások részvényállománya (a teljes állomány 1,36 százaléka).