Valér
-2 °C
0 °C

Hamisítvány az áfaemeléses feljegyzés

2006.09.27. 20:10
A közterhek emeléséről szóló állítólagos feljegyzés jutott el több lap szerkesztőségébe szerdán. A Pénzügyminisztérium szerint egyértelműen hamisítvány az egyoldalas, áfa-, tandíj- és vizitdíjemelésről szóló dokumentum.

Újabb megszorításokról szóló állítólagos pénzügyminisztériumi feljegyzés jutott el szerdán több lap szerkesztőségébe. A dokumentum szerint a stabilizációs program részeként jövő januártól 3 százalékkal emelnék az áfa felső kulcsát. Az irat szerint változtatnának a tandíj mértékén, emelnék a még be sem vezetett vizitdíj összegét, de átalakítanák az idősek utazási kedvezményét is. Az állítólagos feljegyzés szerint új területeket viszont nem vonnának be az intézkedések körébe.

Egyértelműen hamisítvány az a feljegyzés, amelyet több szerkesztőséghez is eljuttattak szerdán – mondta az Indexnek Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője. Határozottan kijelentette: a dokumentum nem a Pénzügyminisztériumban készült, még csak azt sem lehet állítani, hogy szakértői vagy munkaanyagként hasonló feljegyzés készült volna. A szóvivő szerint a választások előtti provokációról van szó.

A minisztérium az esti órákban közleményt is kiadott, amely szerint "az elmúlt napokban ismeretlenek hamis dokumentumokat juttattak el az újságíróknak megtévesztő célzattal." A közlemény úgy fogalmaz: "A dokumentumok pénzügyminisztériumi munkaanyagoknak, feljegyzéseknek tűnnek, valótlan adatokat, információkat tartalmaznak." A PM szerint az állítólagos munkaanyagok "nagymértékben alkalmasak arra, hogy megtévesszék a sajtó munkatársait és az újságokat olvasó állampolgárokat". A minisztérium azt is közölte: vizsgálja annak a lehetőségét, hogy miként lehet a hamisítványokat készítők ellen jogi úton eljárni.

A minisztérium legutóbb kedden cáfolt egy kiszivárogtatottnak mondott, szerkesztőségünkhöz is eljutott dokumentumot. Az a kétoldalas irat jövő évi költségvetés főbb - több százmilliárdos elvonást tartalmazó - keretszámairól szólt. A minisztérium szerint akkor egy pénzügyminisztériumi munkaanyag első oldalához egy olyan második oldalt csatoltak, amely nem a tárcánál készült, és amely ellentétes a minisztérium és a kormány valós szándékaival. A PM akkor is választások előtti provokációt sejtett a hamisítás hátterében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!